NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Lumar prvi slovenski prejemnik nagrade SME EnterPRIZE za trajnostno poslovno prakso

Lumar prvi slovenski prejemnik nagrade SME EnterPRIZE za trajnostno poslovno prakso

Deli

Jeseni bodo v Bruslju zastopali Slovenijo na izboru najboljših evropskih podjetij na področju trajnostnega delovanja – Nagrado v višini 10.000 EUR bodo razdelili družbeno odgovornim projektom.

Podjetje Lumar, ki v letošnjem letu obeležuje 30 let svojega delovanja, je postalo prvi slovenski prejemnik nagrade SME EnterPRIZE za trajnostno poslovno prakso na področju okolja, ki jo podeljuje Skupina Generali in bo zastopalo Slovenijo tudi na zaključni prireditvi v Bruslju. »Lumar je družinsko podjetje, kateremu je trajnost zapisana v DNK in je smisel našega obstoja. Že vrsto let smo pionir na področju trajnostne gradnje, vendar se naše ambicije tukaj niso ustavile. Vemo, da je trajnostno poslovanje širše vpeto v okolje in zato želimo s svojim vzgledom pritegniti tudi ostale k takšnemu načinu poslovanja. Ves čas delamo drobne, a pomembne korake. Veseli smo, da tudi širša javnost prepoznava ta naš angažma in željo biti vsak dan boljši, bolj trajnostno naravnan. Zato nam ta nagrada, ne samo kot podjetju, ampak celotni ekipi ter okolju iz katerega prihajamo, potrjuje, da smo na pravi poti,« je ob prejetju nagrade povedal direktor in lastnik Lumarja Marko Lukić. Podjetje je prejelo nagrado v višini 10.000 EUR, ki jo bodo razdelili družbeno odgovornim projektom v lokalnem okolju.

Ob prejetju nagrade je žirija napisala: »Podjetje Lumar IG svojo zavezanost k trajnosti kaže v inovativnih izdelkih, celovitem poslovnem modelu, okoljskih ukrepih in ciljih, sistematičnem merjenju trajnosti in ambicioznih pobudah za prihodnost. Njihova prizadevanja ne izboljšujejo le kakovosti življenja ljudi, temveč so tudi zgled industriji in prispevajo k zmanjševanju vpliva na okolje.« Ob izboru je predsednica žirije Ana Struna Bregar, izvršna direktorica CER, povedala: »Trajnostno poslovanje postaja ključna konkurenčna prednost. Na tej trditvi temelji tudi Evropski zeleni dogovor, torej set obsežnih sprememb, ki že korenito spreminjajo poslovno krajino. Vsa prijavljena podjetja si zaslužijo poklon za prizadevanja pri vpeljavi trajnostnega poslovanja. Nagrajena podjetja pa med njimi izstopajo po že implementiranih trajnostnih rešitvah in začrtanih strategijah za trajnostno delovanje v prihodnosti.«

Foto: Generali

Trajnost je vrednota in vodilo delovanja podjetja že vrsto let. Že leta 2009 so začeli z gradnjo pasivnih hiš, ki so doprinesle k hitremu razvoju na področju energetske učinkovitosti, ki danes znotraj vplivov na okolje predstavlja enega ključnih stebrov trajnosti. Ob energetski učinkovitosti je danes pomembno tudi s kakšnimi materiali gradimo in kakšen je njihov vpliv na okolje. Za svojo vzorčno hišo so v letu 2019, kot prvi v Sloveniji za stanovanjsko stavbo, pridobili certifikat po certifikacijski shemi Zveze Active House s sedežem v Bruslju.

Vendar se na trajnost ne omejujejo zgolj na nivoju izdelka, intenzivno jo vpeljujejo tudi na nivoju poslovanja podjetja. »Svoje aktivnosti smo začeli sistematizirati v letu 2017 z zapisom prve Lumarjeve trajnostne poslovne strategije, s katero smo si zastavili cilje na vseh treh ključnih področjih trajnosti: okoljskem, socialnem in upravljavskem. V okviru tega smo zastavili tudi Zelene zaveze Lumar in sprejeli aktivnosti, s katerimi želimo do leta 2025 postati ogljično nevtralno podjetje. Tako smo že celostno sanirali in obnovili svojo poslovno stavbo, na streho katere smo dodali zeleno streho. Na streho proizvodne hale in tehnično stavbo smo vgradili sončni elektrarni, ki nam omogočata proizvodnjo hiš z zeleno energijo, posodobili in elektrificirali smo tudi ves delovni vozni park (viličarji in nakladalci),« je povedala Nataša Teraž Krois, vodja razvoja in trajnosti Lumar. Da je usmeritev podjetja na področju trajnostnega delovanja in razvoja pravilna, potrjujeta prejeta certifikata Green Star in nagrada Horus za družbeno odgovornost v lanskem letu.

Za zmago na natečaju je podjetje prejelo nagrado v višini 10.000 EUR. »Odločili smo se, da bomo nagrado razdelili družbeno odgovornim projektom v lokalnem okolju, saj omenjeno sovpada z našimi vrednotami in trajnostno usmeritvijo našega delovanja. Polovico sredstev bomo namenili Društvu prijateljev mladine Maribor, preostalo polovico pa bomo podelili organizacijam in institucijam v lokalnem okolju, ki jih bomo izbrali skupaj z našimi sodelavci,« je dodal Lukić.

Nagrada SME EnterPRIZE je strateška pobuda Skupine Generali, s katero želijo nagraditi in dvigniti prepoznavnost najboljših trajnostnih praks, ki jih izvajajo mala in srednje velika podjetja. Natečaj SME EnterPRIZE se bo zaključil s prireditvijo v Bruslju jeseni 2023, na kateri bodo ob prisotnosti visokih predstavnikov različnih evropskih institucij in medijev, razglasili najboljša podjetja iz 10 evropskih držav (Avstrija, Češka, Francija, Hrvaška, Italija, Madžarska, Nemčija, Portugalska, Španija in letos prvič tudi Slovenija) na področju trajnostnega delovanja. Slovenijo bo na izboru zastopalo podjetje Lumar.

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč