NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Mačje drevo, ki se vzpenja izven okvirov

Mačje drevo, ki se vzpenja izven okvirov

Deli

Yoh Komiyama je zasnoval moderno mačje drevo NEKO – dizajnerski pripomoček, ki štirinožcem omogoča prostor, kamor se lahko umaknejo, hkrati pa služi kot estetski element v prostoru.

Svež pristop k standardnemu kosu opreme za mačke spodbuja k razmisleku o človekovem odnosu do hišnih ljubljenčkov. Spodbuja nov način komunikacije in ustvarjalen pristop k zasnovi opreme za naše najboljše prijatelje. »Začeli smo preprosto, z vprašanjem, ali bi bilo mogoče oblikovati mačje pohištvo, ki bi ustrezalo arhitekturnemu modernizmu,« pravi Komiyama.

S praktičnim, a umetniškim pristopom mačje drevo združuje visokokakovostne materiale v sodobno obliko, ki živalim omogoča udobno plezanje in poležavanje. Organski materiali ponujajo funkcionalno vrednost, hkrati pa izražajo kulturno zlitje med lesenimi elementi vzhoda in zahodno uporabo kamna. »Naši kosi so narejeni iz skrbno izbranih materialov, ki jih dobavlja Hidakuma Inc, spretno pa jih je izdelal Masaaki Ito – obrtniški mojster, ki živi s svojo mačko,« dodaja.

Grški marmor zagotavlja nizko težišče, ki služi stabilizaciji drevesa, hkrati pa mački nudi hladno površino za poležavanje v vročih dneh. Dopolnjujeta ga še jeklo in tekstilni elementi podjetja Kvadrat, ki se ponaša s tradicijo skandinavskega oblikovanja.  »Stebre smo ovili z visokokakovostno, na Japonskem izdelano konopljino vrvjo, s katero smo ustvarili praskalne površine, obenem pa se mačke z njimi lahko igrajo in sprostijo,” pravi Komiyama.

Prostori med posameznimi cilindričnimi stebri mucam omogočajo ogledovanje prostora v okolici ter ter ohranjajo povezavo med živaljo in človekom. Za lažje vzdrževanje in čiščenje je v zunanjo strukturo vgrajena vrtljiva os, kijo je mogoče odpreti kot vrata za enostaven dostop do notranjosti.

Fotografije: Yoh Komiyama

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč