NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Marasovic arhitekti: Med steklom in črnino

Marasovic arhitekti: Med steklom in črnino

Deli

Obalni arhitekturni biro je zasnoval nove poslovne prostore. Njihova notranjost je bogato oblita z naravno svetlobo, ki vstopa skozi okna na kar treh straneh – prostor je namreč umeščen na skrajni rob objekta. Skozi velike zasteklitve se odpirajo pogledi na morje in staro mestno jedro, ki s svojo slikovitostjo kar kliče k ustvarjalnosti, medtem ko sinja modrina pomirja misli in oči. Prostor je pravzaprav popoln za arhitekturno pisarno – zato je v njem dom našel kar sam biro Marasovic.

Petnadstropna stavba na Primorskem je nekdaj pripadala le enemu podjetju, danes pa jo sestavlja več manjših pisarniških prostorov. Obstoječi tloris je bil odprt in brez zidov, delovne prostore so delile le omare. Napeljave so bile skrite v tleh in spuščenem stropu. Arhitekti so ga odstranili, postavili zidove med svojo in drugimi pisarnami ter stara okna nadomestili z večjimi.

Ohranili so originalni parket in razkrit betonski strop kot spomin na pretekle dobe objekta. Nove inštalacije so vidne, vendar lično nameščene v ustrezne stropne kanale.

Pisarne gradita dva glavna prostora, dopolnjena s konferenčno sobo, ki jo od vhodnega območja delijo omare. Tja je umeščena še čajna kuhinja s prostorom za tiskanje. Ostale dele pisarne pregrajujejo steklene stene, kar omogoča vstop svetlobe v vsak kotiček, obenem pa ustvarja močen kontrast črnemu pohištvu. Pri oblikovanju tega so se arhitekti odločili za MDF s črnim jedrom. Ta je namreč dopuščal okrasitev z vrezanimi vzorci, hkrati pa so odprtine za kable in rešetke za prezračevalni sistem bolj prefinjene in vizualno nemoteče.

Vsa svetila, z izjemo tistih nad mizami, so vgrajena v stropne kanale. Linearne luči nad pisarniškimi mizami omogočajo tako posredno kot neposredno svetlobo, kar je popolna izbira za delo z računalniškim zaslonom. Ostala svetila so ambientna in dekorativna. Ključni element pisarn P8 so mnoge rastline, ki z računalniki, senčili in knjigami tvorijo dinamičen poslovni prostor, zasnovan z občutkom in mislijo na človeka.

  • Arhitektura: Marasovic arhitekti
  • Ime projekta: Pisarna P8
  • Lokacija: Koper
  • Leto: 2020
  • Naročnik: Zasebni
  • Površina: 106 m2
  • Fotografije: Jaka Ivančič
Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč