NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Marles na Fakulteti za arhitekturo o prebojnih rešitvah v trajnostni gradnji z lesom

Marles na Fakulteti za arhitekturo o prebojnih rešitvah v trajnostni gradnji z lesom

Deli

V Marles hiše Maribor se zavedajo kako pomembno je svoje znanje predajati na prihajajoče generacije ter s tem prispevati tudi k razvoju stroke in prepoznavnosti podjetja. Janko Trebše, tehnični direktor Marlesa je včeraj na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani v sklopu predavanja: Skoraj nič – energijske stavbe 2024 – realnost in nič več nadstandard, predstavljal Marlesove prebojne rešitve v trajnostni gradnji z lesom.

Marles je največji in najstarejši slovenski proizvajalec lesenih objektov. Kot primarni gradbeni material za svoje objekte uporablja  les v različnih oblikah. »Les uporabljamo kot material za nosilno konstrukcijo sten, stropov in ostrešij, kot izolacijski material, vgrajujemo lesena okna in stopnice ter uporabljamo različne lesene obloge tako v notranjosti objektov, kot na fasadi,« pojasnjuje Trebše.

Za Marles je trajnostni razvoj v središču pozornosti in njihove zelene inovacije postavljajo nove trende bivanja. Z domovi iz lesene konstrukcije gradijo habitate prihodnosti, ki se vračajo nazaj k naravi in znižujejo ogljični odtis gradnje in bivanja. »Les nam omogoča, da lahko zgradimo okolju prijazen objekt z nizkim ogljičnim odtisom oz. smo s tem sposobni izdelati tudi objekte z negativnim ogljičnim odtisom. To v trenutni podnebni situaciji bistveno pripomore k zmanjševanju izpusta toplogrednih plinov v ozračje in posredno globalnemu segrevanju. Marles je tako že prešel od besed k dejanjem,« dodaja Trebše.

Predavanje, ki je bilo namenjeno strokovnemu izpopolnjevanju za arhitekte, projektante in energetske svetovalce je ponudilo poglobljen vpogled v najnovejše trende in tehnologije na področju trajnostne gradnje. Marles verjame, da je izobraževanje ključno za oblikovanje trajnostne prihodnosti gradbeništva in arhitekture. Njihova prizadevanja za izobraževanje prihodnjih generacij niso le investicija v kadre za prihodnost, temveč tudi način, kako ustvariti bolj trajnostno, varno in  prijetno okolje za vse. S svojimi pobudami za izobraževanje in mentorstvo Marles aktivno oblikuje prihodnost trajnostne gradnje, ki temelji na znanju in inovacijah.

Oznake: