NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Mehika: Inovativna vila iz recikliranih materialov

Mehika: Inovativna vila iz recikliranih materialov

Deli

Casa Volta leži 100 metrov od južne obale Oaxace in priča o trajnostni arhitekturi v popolnem ravnovesju z naravo.

Markantne opečnate strukture na vrhu zaključujejo visoki oboki v enakem materialu . Zaobljene strehe ustvarjajo drzen kontrast zeleni vegetaciji, ki je pri gradnji objekta ostala nedotaknjena. V središče zunanjih prostorov je umeščen dolg bazen za prijetno osvežitev.

Zelena zasnova arhitektov Ambrosi Etchegaray je na zgornje terase umestila vrtove, saj so skozi celoten objekt želeli močan pridih narave. S tem namenom so dnevni, jedilni in kuhalni prostori popolnoma odprti. Na vsaki strani bazena je ena spalnica in kopalnica.

Zaobljene strehe so zgradili z odpadki iz bližnje fundacije Casa Wabi, ki se ukvarja s peko gline v opečnatih pečeh. Njihov material so izbrali iz več razlogov – bližina surovin je pospešila gradnjo in izničila ogljični odtis, ki nastane s transportom, hkrati pa je cenovno ugoden.

Avtorji so za vrata in okna uporabili rešetke iz trstike, da bi zagotovili pretok zraka, a vseeno dobili dobro mero zasebnosti. Notranjost je zasnovana minimalistično, da dopolnjuje naravno okolje in ga ne moti. Uporabljeno pohištvo prihaja iz druge roke, s čimer je projekt postal še toliko bolj trajnosten.

Arhitekti povzemajo projekt z besedami: »Casa Volta je dokaz, da je mogoče z nekaj premišljenimi elementi doseči ustrezno razmerje med arhitekturo in naravo.”

Fotografije: Jaime Navarro in Sergio López

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč