NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Mestna hiša z zeleno oazo

Mestna hiša z zeleno oazo

Deli

V amsterdamski četrti Hugo de Groot je arhitekturni biro Prototype zasnoval renovacijo dveh hiš, ki ju je združil v eno. Rezultat je posebna zgradba z lastnostmi mestne vile. Prvotna hiša datira v začetek 20. stoletja, oblikovana je kot tradicionalne mestne hiše z vrtom na notranjem dvorišču.

Ob zasnovi dodatnega bivalnega prostora na vrtni strani se jim je porodila ideja, da bi hišo razdelili po principu sprednjega in zadnjega dela. To so dosegli z umestitvijo temnega jedra v središču, ki vključuje police in stopnišče. Ta postavitev ustvarja čudovito zaporedje sob, ki z igro svetlobe vabijo k različnim prostorskim izkušnjam.

Opečnat prizidek na notranji vrt bi lahko deloval težak in masiven, zato so z vključili tri stebre, s katerimi so zagotovili jasno oprijemljiv prehod med interierjem in zunanjostjo. Opeka se nadaljuje tudi v notranjost prizidka, kjer ji parirajo lahki materiali, kot sta les in mikrotoping, s čimer so ustvarili vizualno ravnovesje različnih struktur.

Tradicionalno z modernim je ponavljajoča se tema interierja. Pastelne barve se stikajo z različnimi materiali, njihovo paleto pa dopolnjuje brezčasno pohištvo iz 50-ih in 60-ih let s posebnimi kosi Nielsa Otta Møllerja in Arneja Vodderja. Kotički za druženje se nahajajo prav v vsakem prostoru, največja posebnost pa je betonska klop, ki povezuje hišo z vrtom – spodbuja dostop do zelenja in otrokom pušča prostor za igro.

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč