NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Miha Čebulj: Disciplina detajla

Miha Čebulj: Disciplina detajla

Deli

Enodružinska hiša NB stoji na robu planote nad dolino ob Slovenj Gradcu, ki jo zaznamuje edinstvena prostrana panorama. Zasnovana je kot mehka, topla in varna sredica, ki neločljivo raste iz terena, povezuje zunanjost in notranjost in daje trden ovoj za zavetje.

Arhitekt Miha Čebulj vodi lastni arhitekturni studio, ki v slovenski prostor vnaša drznejšo, odzivno arhitekturo. Pri delu uporablja postopke in načine ustvarjalnega mišljenja, ki se napajajo iz aktivnega, odprtega raziskovanja konkretnih prostorskih izzivov. Glavno vodilo pri njegovem delu je razumevanje, da arhitektura deluje med človekom in okoljem, dvema izrazito dinamičnima ter cikličnima sistemoma. Arhitektura ne glede na to ostaja statična, ostaja človeški artefakt, ki se upira času.

Miha Čebulj je diplomiral na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani in za svoj projekt Ureditve nabrežij Ljubljanice dobil posebno priznanje na arhitekturnem natečaju urejanja mestnega središča. Študijsko pot je nadaljeval v Rotterdamu, kjer je raziskoval parametrično arhitekturo. V sklopu študija je prišel v stik s številnimi svetovno uveljavljenimi arhitekti. Izjemen pečat je na njem pustilo osebno srečanje z Oscarjem Niemeyerjem, enem najpomembnejših arhitektov 20. stoletja, imel pa je priložnost spoznati tudi delo v biroju OMA arhitekta Rema Koolhaasa. Na domačih tleh je vodil projekt Športne dvorane Stožice ter na 10. arhitekturnem bienalu v Benetkah sodeloval pri ekipi, ki je zastopala Slovenijo. Njegovo široko arhitekturno delovanje vključuje mnoge razstave, pedagoško delo, vodenje delavnic in pisanje strokovnih člankov, tu pa predstavljamo le drobec njegovega bogatega opusa.

Središče hiše NB je dvovišinski večnamenski prostor za druženje ob kaminu, ki se postopoma presnavlja v zasebnejše dele hiše. S tem so ustvarjeni prostorski podambienti znotraj enovitega prostora, kot so dvignjen plato z jedilniško mizo, knjižnični zaklon, lebdeč kamnit kuhinjski otok in prostor za rekreacijo na galeriji ob dvovišinskem prostoru. Podambienti omogočajo prilagojeno uporabo interjerja glede na letni čas in različne dele dneva.

Interjer upošteva človeško merilo in omogoča vseobsegajočo apropriacijo ter taktilno zaznavanje prostora s celotnim telesom. Posvoji naravno svetlobo, se z njo igra, jo neguje in občuduje. Gradi na nepopustljivi disciplini detajla in kakovostni izvedbi. Interjer hiše ni zgolj racionalen v svoji do podrobnosti premišljeni funkcionalnosti, temveč tudi poetičen, svež in igriv. Tako je na primer kopalnica s spa kotičkom zasnovana kot trirazsežna parafraza Rousseajevih slik s sanjskimi prizori iz džungle, ki sloni na igrivi uporabi prostorskih meril in materialov. Interjer NB črpa iz premisleka o temeljnih prvinah prebivanja in išče sodobno artikulacijo stika z naravo.

Ime projekta: HIŠA NB

Fotografije: Janez Marolt

Lokacija: Podgorje pri Slovenj Gradcu

Naročnik: Zasebni

Površina: 250 m2

Leto: 2017, 2018

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč