NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Miha Čebulj: Izven okvirov

Miha Čebulj: Izven okvirov

Deli

Nov začetek ob združitvi več obstoječih podjetij v eno zahteva svež poslovni prostor. Naročnik je želel v svojih pisarnah materializirati dolgoletno izkušenost z inovativno energijo start-upa.

V fluidnem prostoru se zvezno prelivajo različni udobni delovni ambienti, ki prispevajo k učinkoviti komunikaciji in sodelovanju. S svojo drznostjo prostor motivira in spodbuja ustvarjalnost, kar povečuje produktivnost in zadovoljstvo zaposlenih.

Pisarne osredinja odprt interaktiven delovni prostor, ki se po obodu postopoma zapira v ločene pisarne in sejne sobe. Ravnovesje med odprtimi in zaprtimi prostori je doseženo z mehko kontinuirano dinamično lupino, ki je oblikovana v podambiente z različnimi stopnjami zasebnosti in specifičnim prostorskim vzdušjem. Zaposleni se v ergonomsko oblikovani pisarniški krajini počutijo sproščeno, udobno in domače.

Potovanje vzdolž prostorske lupine je polno drobnih presenetljivih občutenj – občutek, kot bi uživali pod košatim drevesom na plaži, v pričakovanju stali pred skrivnostnim vhodom v neraziskano votlino ali na terasah eksotičnega pobočja klepetali z novim prijateljem.

Oblikovanje dinamične lupine izhaja iz razumevanja načina dela v podjetju, kjer je arhitekt prepoznal vzorce v vsakdanjih dejavnostih in poiskal mikro trenutke, ki bistveno vplivajo na delovni proces.

Predvidel je, kje v prostoru se določene dejavnosti odvijajo, koliko ljudi bo določen ambient uporabljalo in v kakšnem časovnem intervalu, na kakšen način bo delo v njem potekalo ter kakšna bosta izpostavljenost in interaktivnost prostora z drugimi deli pisarne.

Energični skupinski sestanki in osredotočeno delo v tišini predstavljata dve skrajnosti spektra delovnega procesa. Dinamična lupina ustvarja gradient možnosti za različne načine dela – od umirjenih tihih kotičkov za telefonske klice, kotičkov za poglobljeno individualno delo, manjših sejnih sob in ločenih pisarn do večjih sejnih sob za intenzivne interakcije ter prostorov za hitra in sproščena neformalna srečanja ob priročnih čajnih kuhinjah.

Po meri oblikovana pisarniška oprema pripomore h kakovostnejšemu in sproščenemu delu ter hkrati preprečuje neurejeno kopičenje pisarniškega materiala in dokumentov.

Dinamična razporeditev opreme v odprtem prostoru brez ločenih hodnikov omogoča spremenljivost. Romboidne in polkrožne pisarniške mize je mogoče sestavljati v konfiguracije različnih velikosti in oblik, ki podpirajo različne načine skupinskega dela.

Oblikovanje prostora artikulira dinamično kulturo poslovanja podjetja ter išče stik z naravo in novimi pokrajinami, mesti, ki jih na potovanjih raziskujemo, ter zanimivimi ljudmi, ki jih ob tem spoznavamo.

Ergonomsko oblikovana prostorska lupina omogoča delo in sprostitev v različnih telesnih položajih, ki jih narekujeta intenziteta in vrsta dejavnosti. Delamo lahko na primer stoje, naslonjeni ob visok pult, sede ali pa napol zleknjeni med udobnimi blazinami, kar ugodno vpliva na dobro počutje zaposlenih.

Izbira naravnih materialov in toplih svetil v prostoru nežno pričara udobje domače dnevne sobe. Temu sledijo umirjena naravna barvna lestvica tekstilne talne obloge in stenske tapete, ki ovijajo prostor kot del dinamične lupine.

Integralna uporaba zelenja, ki se prepleta v prostoru, krepi značaj posameznih ambientov ter na nevsiljiv način ločuje in organizira poti v prostoru. Rastline pomirjajo in s tem pozitivno vplivajo na počutje. S svojim spreminjanjem v času omogočajo stik z naravno sezonsko časovno dimenzijo ter izboljšujejo mikro ozračje in s tem koncentracijo, produktivnost in učinkovitost zaposlenih.

  • Arhitektura: MCA – Miha Čebulj Arhitektura
  • Fotografije: Miran Kambič
  • Lokacija: Ljubljana
  • Projektanti: Miha Čebulj, univ. dipl. inž. arh., MArch.
  • Leto izvedbe: 2019
  • Površina: 750 m2
Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč