NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Minister Boštjančič potrjuje, da stanovanjska jamstvena shema za mlade trenutno ni neizvedljiva

Minister Boštjančič potrjuje, da stanovanjska jamstvena shema za mlade trenutno ni neizvedljiva

Deli

Zakon o stanovanjski jamstveni shemi za mlade je po besedah finančnega ministra Klemna Boštjančiča napisan tako slabo, da je neizvedljiv. “Do danes še niti en prebivalec Slovenije po tem zakonu ni dobil kredita,” je sporočil.

Zakon o stanovanjski jamstveni shemi za mlade, ki ga je DZ sprejel letos spomladi pred aprilskimi volitvami, določa jamstva države mladim do 38 let in mladim družinam ob prvem reševanju stanovanjske problematike. Posojila s tem jamstvom od 5. novembra zagotavljajo banke, ki so se odzvale na julija objavljeno povabilo SID banke k oddaji ponudb za dodelitev jamstvene kvote.

Od skupaj 300 milijonov evrov predvidene letne vsote so razdelili 28 milijonov državne jamstvene kvote. “Izplen je nikakršen,” je v DZ-ju v odgovoru na poslansko vprašanje dejal minister za finance Klemen Boštjančič. Na podlagi zakona ni bilo podeljeno še niti eno posojilo, za 300-milijonsko letno kvoto pa so izkazale zanimanje le tri banke in ena hranilnica v skupni višini 28 milijonov evrov, je dodal.

O izvajanju zakona je finančnega ministra vprašal Andrej Hoivik (SDS). “Kakšno je stališče vašega ministrstva glede modela državnih pomoči pri nakupu lastnih stanovanj za mlade,” je zanimalo poslanca SDS-a, ki je vprašal še, ali vlada predvideva še kakšne spodbude za mlade pri prvem reševanju stanovanjske problematike.

Zakon o stanovanjski jamstveni shemi za mlade je po besedah finančnega ministra Klemna Boštjančiča napisan tako slabo, da je neizvedljiv. “Do danes še niti en prebivalec Slovenije po tem zakonu ni dobil kredita,” pravi minister.

Boštjančič: Zakon sprejet tik pred volitvami s političnim motivom

Boštjančič je odgovoril, da so banke poročale o večjem povpraševanju po teh posojilih pri potencialnih posojilojemalcih, a je bilo to po njegovem mnenju predvsem posledica medijskih objav o novem zakonu. “Splošna ugotovitev je, da je bil zakon o jamstveni shemi za mlade kljub številnim pripombam in opozorilom ministrstva za finance sprejet tik pred volitvami izključno s političnim motivom in zavajanjem volivcev,” je poudaril.

Da jamstvena shema ni zaživela, je po njegovem mnenju krivo predvsem dejstvo, da posojilojemalec, ki mu banka lahko odobri zaprošeni znesek posojila po redni ponudbi, pravzaprav ni upravičen do posojila z jamstvom. Drugi pomembni razlog je, da zakon zahteva 20 odstotkov lastne udeležbe, pri čemer taki posojilojemalci sploh nimajo dovolj lastnih sredstev, je dodal.

Zakon je po njegovih besedah tako slab, da ga niti ni smotrno popravljati. Skupaj z ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa so pripravili stanovanjsko shemo, o kateri je v DZ govoril že pred meseci in naj bi pospešila gradnjo stanovanj. Predstavili jo bodo v nekaj tednih.

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč