NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Mlada oblikovalca z jasno vizijo

Mlada oblikovalca z jasno vizijo

Deli

Družina iz Ljubljane si je zaželela prostor, kjer bi se lahko vsi člani posvečali svojim hobijem, v njem pa bi lahko občasno prenočila do dva gosta. Med pandemijo se je pokazala še potreba po izoliranem prostoru za delo od doma. Zaradi pestro zastavljenega programa in želje po domiselni pregradi, ki bi nudila zasebnost, a ne bi ves čas popolnoma zapirala prostora, so poiskali pomoč oblikovalske dvojice Nika Prša in Evan Rodi.

Dom družine sestavljata dve ločeni stanovanji, ki sta povezani v dvoetažno enoto. Prostor, ki sta ga obravnavala oblikovalca, je bil prvotno namenjen vhodu in kuhinji, vendar je do zdaj služil kot razširjen hodnik do spalnic. V tem velikem prehodnem prostoru so police in predalniki za shranjevanje, nekaj oblikovalskih stolov, sinov pianino, začasen dom pa je v njem našla tudi cenjena družinska dediščina – restavriran rokokojski dvosed in kredenca iz obdobja secesije. Družina je že na začetku poudarila svojo naklonjenost ponovni uporabi opreme in materialov, saj se trudijo živeti čim bolj trajnostno. K temu stremita tudi oblikovalca, zato sta z naročniki zlahka našla skupni jezik.

Predelna stena, ki je na željo naročnikov lahka in preprosta za morebitno prihodnjo odstranitev, je narejena iz »rešene« smrekovine. Za zagotovitev dnevne svetlobe na hodniku je les kombiniran s prosojnimi polikarbonatnimi ploščami, ki jih je mogoče v celoti in večkrat reciklirati brez deterioracije materiala. Nov prostor vključuje mizo za delo z računalnikom, mizo za šivanje, pianino, dve ležišči in dovolj praznega prostora za vadbo joge. Obenem so naročniki želeli dovolj polic in shranjevalnih predalov ter smiselno umestitev družinskih starin.

S toliko aktivnostmi in obilico obstoječih kosov opreme je bila funkcionalna in obenem estetska razporeditev pohištva precejšen izziv. Za povečanje občutka prostornosti in svetlobe ter ustvarjanje bolj umirjenega vzdušja, primernega za delo ali spanje, so bile uporabljene nežne, svetle barve z nekaj poudarki v živahnejših odtenkih. V dogovoru z naročniki sta oblikovalca za novo ureditev obdržala sistem lebdečih polic in predalov na vertikalnih nosilcih ter ga le prerazporedila. Temu so se pridružili priljubljeni stoli in kredenca, medtem ko je starinski dvosed našel drug prostor. Ohranila sta nekaj obstoječih svetil, nekaj pa je bilo kupljenih iz druge roke. Dodala sta senčila, ročno izdelana iz kolažev rabljenih plastičnih vrečk. Tako se je izkazalo, da bo treba kupiti Ie še ležišče za goste. Predelna stena že zaradi razporeditve vrat v spalnice ni mogla potekati pravokotno v ravni liniji. V procesu oblikovanja so naročniki privolili v lomljeno linijo, ki se konča z nihajnimi vrati, postavljenimi v diagonalo. Tako so na vsaki strani predelne stene pridobili nišo, kamor so lahko »pospravili« obstoječe pohištvo.

Na notranji strani sta prostor dobila pianino in delovna miza, na hodniku pa secesijska kredenca. Čudovita starina bo v sicer praznem hodniku deležna več pozornosti, prostoru pa je z njo dodan element razkošja in priročnega shranjevanja. Vzhodna stena je zaradi prvotne vloge prostora polna izpostavljene vodovodne in električne napeljave ter obložena s pasom keramike. Ker je obnjo umeščeno vzglavje gostov, ki bodo v prostoru prenočevali, sta oblikovalca vse skupaj izolirala in zakrila z leseno stensko oblogo, kar omogoča tudi novo razporeditev električnih vtičnic ter stikal. Za zgornji rob obloge sta skrila LED-trak za ambientalno osvetlitev in dodala stensko bralno lučko. Kot ob okenski površini sta izkoristila za umestitev vseh obstoječih predalnikov in nad njimi še par polic. Maso sicer črnih predalov sta optično zmanjšala s prebarvanjem v svetlo sivo barvo. Ob zahodni steni nove sobe sta zasnovala omarico, ki služi kot maska za radiator in se nadaljuje v shranjevalne poličke in predale, namenjene šiviljskim pripomočkom. Spodnji del omarice skriva tudi električno napeljavo in vtičnice. Ob shranjevalni del elementa sta prislonila šivalno mizo in nad njo dodala police za shranjevanje blaga. Za obe mizni plošči sta ponovno uporabila bele police, ki povečajo svetlost prostora.

Oblikovanje: Nika Prša in Evan Rodi

3-D vizualizacije: Nika Prša

Besedilo: Evan Rodi

Predvideno leto zaključka: 2022

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč