NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Modra Jagoda: Netipične pisarne za inovativno podjetje

Modra Jagoda: Netipične pisarne za inovativno podjetje

Deli

Uspešno start up podjetje, ki deluje na področju zdravstva, je preraslo stare prostore in se odločilo za najem pisarn v nedavno prenovljenem poslovnem objektu na Cigaletovi ulici v Ljubljani.

Objekt, ki je bil zgrajen leta 1939 po načrtih arhitekta Maksa Strenarja, je arhitekturna dediščina. Zato so Nava arhitekti ob prenovi ohranili kakovostne značilnosti stavbe in jo prilagodili potrebam sodobnega meščana. Podjetje Modra Jagoda je tudi zasnovo interjerja svojih pisarn zaupalo biroju Nava, ki je uspešno združil želje naročnika s prostorskimi danostmi obnovljene stavbe.

Projekt zajema ureditev prostorov pritličja, prvega in drugega nadstropja. Glavni izziv je bila umestitev vseh programskih sklopov (delovna mesta za približno petdeset zaposlenih, čajna kuhinja, večja osrednja kuhinja z jedilnico, predavalnica in drugo) v obstoječe gabarite. Zasnova poslovnih prostorov je nekakšen odklon od klasične pisarniške tipologije. Prostor je odprt in fluiden. Programi so jasno definirani, hkrati pa se prilagajajo sodobnemu načinu dela podjetja. Sestanek tako lahko poteka v zastekljeni sejni sobi ali pa v salonu, delo se lahko opravlja sede ali stoje, neformalni pogovori in prostori srečevanja so tudi v čajnih kuhinjah ali odprtih »dnevnih sobah«.

V pritličju je urejena velika skupna kuhinja s kuhinjskim otokom in dvema večjima jedilnima mizama; kuhinja je najživahnejši in najvitalnejši prostor podjetja, prostor srečevanja, druženja in izmenjave idej. Poleg jedilnega dela sta osrednji salon oziroma dnevna soba, kjer lahko zaposleni posedijo ali sestankujejo, in predavalnica, ki se po potrebi spremeni v večnamenski prostor. Predavalnica se od ostalih prostorov po potrebi loči z zaveso. Vsi prostori v pritličju se odpirajo na ozelenjen atrij, ki z oblikovanjem in opremo nudi možnosti za aktivno izrabo.

V prvem in drugem nadstropju so delovni prostori s sejnimi sobami in manjšimi čajnimi kuhinjami. Prostori so odprti, oceanskega tipa in deloma pregrajeni s pregradnimi elementi z zelenjem; izkoriščajo vzhodno in zahodno naravno svetlobo, zastekljene sejne sobe pa so umeščene ob obodne stene, v mirnejši, manj dinamičen del etaže.

Prva in druga etaža imata na zahodni, dvoriščni strani urejeni večji terasi, kjer se ob lepem vremenu lahko določen segment poslovanja začasno preseli v zunanji ambient.

Osrednji element v prvem nadstropju je omara, ki obdaja obstoječe sanitarne prostore in dvigalno jedro; zasnovana je uniformno in združuje čajno kuhinjo, garderobne omare, omare za pisarniški material in velike table za pisanje (t. i. whiteboarde).

Modra Jagoda je mlado, uspešno in dinamično podjetje; njihov način dela in izraz se kažeta tudi z izbiro in oblikovanjem notranje opreme. Prostori objekta so v osnovi umirjeni – bele stene in strop, belo stavbno pohištvo, hrastov parket. Notranja oprema si le v določenih segmentih dovoli biti malce drznejša in živahna. Osrednja kuhinja iz vezanih plošč v pritličju deluje mladostno in lahkotno. Element omar v prvem nadstropju, oblazinjeno pohištvo v salonih in predelne zavese so v sveži zeleni barvi. Reprezentativen pohištveni element, ki se kot rdeča nit pojavlja v vseh prostorih, pa je pregradni modularen element, sestavljen iz raznovrstnih cvetličnih posod. Pregradni element tako postane neke vrste zelena stena, ki pisarniškim prostorom daje svežino, edinstvenost in prepoznavnost ter ne nazadnje tudi domačnost.

Arhitektura: Nava arhitekti

Fotografije: Samo Rovan

Leto izvedbe: 2021

Velikost objekta: 2600 m2

Investitor: Zasebni

Projektantska skupina: Monika Fink Serša, Aleksander Lužnik, Miklavž Tacol, Katarina Gazvoda

Oznake:
Naslednja objava

Morda vam bo prav tako všeč