NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Nava arhitekti: Hiša, ki uteleša brezčasnost

Nava arhitekti: Hiša, ki uteleša brezčasnost

Deli

Krakovo, ki je bilo leta 1986 razglašeno za kulturni in zgodovinski spomenik, so domnevno načrtno naselili nemški vitezi, njegovo današnjo podobo so oblikovali tudi trije veliki požari.

Lično urejeni vrtovi in skrivnostne, srednjeveške ulice so njegova glavna značilnost še danes. Tako so se nava arhitekti zasnove lotili kontekstualno – hiši so povrnili njen izvirni izgled, interjer pa je logičen podaljšek in nadgradnja izčiščenega, minimalnega videza z nekaj ključnimi akcenti.

Ozka kmetijska parcela je umeščena med druge, enako zastavljene ploskve, hiša pa je na njej zrasla pred nekaj več kot sto leti. Menjajoči se lastniki so ji namenili marsikatero prezidavo, tako je bila prva naloga, ki so si jo zadali arhitekti, izčiščenje vsega nepotrebnega.

Predelni zidovi so se umaknili bolj odprtemu tipu tlorisa, kar je omogočilo boljšo naravno osvetlitev in povezano notranjost. Dnevni prostor se razteza okrog polžasto zavitega kovinskega stopnišča, ki v pritličje spušča svetlobo še skozi strešna okna, po meri izdelana vgradna oprema pa v nevsiljivih lesenih tonih deluje tako naravno, kot bi bila del tega objekta že od nekdaj. Novo pohištvo smiselno dopolnjujejo staromeščanski kosi, družinska dediščina lastnikov, ki v prostore vdihnejo življenje.

Hiša je iz starega kmečkega objekta zaživela v vsej svoji meščanskosti, obenem pa ponosno kaže svoje korenine.

Arhitektura: nava arhitekti, d.o.o.

Fotografije: Boris Vranić

Ime projekta: Hiša v Krakovem
Investitor: zasebni
Lokacija: Ljubljana 
Leto: 2018

Površine: 
Pritličje: 57,46 m2, mansarda: 46,6m2, parcela: 130 m2, pozidana površina: 84m2

Projektanti: Aleksander Lužnik, m.i.a., Ana Ocvirk Šafar, m.i.a., Boris Vranić, abs. arh.

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč