NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Nava arhitekti: Hiša kontrastov

Nava arhitekti: Hiša kontrastov

Deli

Kot kontrast dogajanju po svetu in sodobnemu življenjskemu slogu je zadnja leta vse bolj priljubljena biofilna zasnova doma. Nekdanja garaža v eni ljubljanskih družinskih hiš je prej služila tudi kot nadstropno stanovanje, bila pa je popolnoma ločena od vrta. Prva naloga, ki so si jo torej zastavili arhitekti, je bilo vzpostavljanje povezave z naravo.

Pritličje je bilo deležno celovite prerazporeditve prostorov, ki je povezala interjer v smiselno enoto. Pri tem so projektanti v celoti ohranili originalne gabarite in konstrukcijo, dvostranska orientacija na vzhod in zahod pa je omogočila zlitje notranjosti z eksterierjem. To so arhitekti dosegli z vgradnjo oken, ki se popolnoma odprejo in s potegom notranje talne obloge tudi na dvorišče. Obenem okna z načinom odpiranja omogočijo pretvorbo celodnega dnevnega prostora v nadstrešnico, kar je še posebno uporabno v poletni vročini, saj takrat naročniki lahko uživajo v zračnem, senčnem ambientu.

Razporeditev prostorov v pritličju so spremenili v tloris bolj odprtega tipa. Zaradi raznovrstnih kosov pohištva različnih karakterjev so se arhitekti odločili, da odenejo prostor v nevtralne tone, ki učinkujejo kot ozadje premični opremi. Funkcionalni elementi, kot so toaleta, garderobne omare in hladilnik, so skriti z vgradnimi elementi. Vsi samostoječi kosi so bodisi izdelani po meri ali prinešeni od drugod. Kuhinja z napo učinkuje domala skulpturalno, saj združuje osnovna geometrijska telesa v harmonično kompozicijo, medtem ko z nevsiljivo belino ustvarja primerno ozadje ikoničnim Thonetovim stolom. Po meri je izdelana tudi izvirno zasnovana kopalniška mizica z umivalnikoma, ki v ospredje postavlja sobivanje.

Zavese, umeščene po celotni etažni višini, prostore odpirajo navzgor, ob sončnih dneh pa ustvarjajo prijetno, mehko igro svetlobe. Obenem so dovolj neprosojne, da opravljajo svojo primarno funkcijo in stanovalcem zagotavljajo intimo.

V zgornji etaži se nahaja spalni del stanovanja, kjer je med dve sobi umeščena skupna kopalnica. Arhitekti so se odločili, da bo ta prehodna in se tako izognili delitvi na hodnik in manjšo kopalnico. V vgradnih omarah se skrivajo servisni elementi s previjalno mizo in garderobo, za voljo večje intime sta tudi tuš in wc z bidejem v ločenih kabinah. Otroška soba predstavlja povezovalni člen med prizidkom in matično hišo, kjer živijo stari starši.

Da bi se prizidek sčasoma bolje vklopil v svojo okolico, so se arhitekti odločili za ozelenitev fasade z bršljanom. Dvoriščni del na vzhodni cestni strani je tlakovan in ozelenjen, tako nastali “atrij” pa je pred pogledi mimoidočih zaščiten z visoko črno leseno ograjo, ki tvori zastor skupaj z grmovjem. Na zahodni strain je vrt zasajen z novimi drevesi, ki senčijo v času popoldanskega sonca.

Leto: 2015-2016

Investitor: zasebni

Lokacija: Rožna Dolina, Ljubljana

Projektanti: Ana Ocvirk Šafar mag.ing.arh., Aleksander Lužnik mag.ing.arh.

Površine: neto 79.2

Pritličje (m2): neto 41.7m2 

Nadstropje (m2): neto 37.5m2 

Parcela (m2): 591 m2          

Pozidana površina: 164.0 m2 – od tega prenovljeni prizidek 50.6m2

Fotografije: Boris Vranić

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč