NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Nova uporabnost starega lesa

Nova uporabnost starega lesa

Deli

Staran videz lesa je zadnja leta precej priljubljen, vsi pa smo že zasledili takšne in drugačne ideje za doma izdelano pohištvo iz palet. Upcycling je in! To pomeni, da ponovno uporabimo predmete, ki bi jih sicer zavrgli, a jim podarimo novo namembnost in dvignemo njihovo kvaliteto. Tokrat si bomo ogledali nekaj načinov tovrstnega pristopa k odpadnemu lesu.

Kje si priskrbeti odpadni les?

Palete je mogoče uporabiti v mnogo različnih namenov, dobimo pa jih lahko od lokalnih prodajaln ali celo na Etsyju, Bolhi in Facebookovi tržnici. Če ste si zamislili bolj surov, naraven les, poskusite srečo v bližnjem gozdu ali pri kakšni kmetiji. Vsekakor pa izbrani material najprej dobro preglejte zaradi škodljivcev ali žebljev.

Police

Najpreprostejše rešitve so najboljše. Vzemite staro desko, dodajte željene nosilce in polica je narejena. Čudovit, rustikalen videz dobimo z uporabo lesa z živimi, organskimi robovi. Veliko ljudi se odloča za odprte police namesto omaric tudi v kuhinji, kjer lahko postavijo na ogled unikatne kose keramike in z naravnimi teksturami dodajo občutek topline.  

Pohištvo

Skoraj vsakdo lahko doma izdela manjše, unikatne kose pohištva. Za to ni potrebno veliko predznanja, le nekaj kosov orodja in ščepec angažiranosti. Za mizico z organskimi robovi potrebujete kos lesa in noge. Odvisno od stanja lesa, ga po potrebi površinsko zbrusite in naoljite. Tudi iz palete lahko izdelate prelep kos, ki se ne bo podal zgolj v industrijski interier.

Stena s karakterjem

Les lahko uporabimo tudi na steni. Zložimo ga v obliki ribje kosti ali navpičnih letev – naj bodo naravne barve ali v odtenku izbranega zidu. Obstaja več pristopov, vsak pa prostoru prinese drugačen občutek. Odvisno od velikosti in željenega končnega rezultata, les lahko lepimo ali pritrdimo z žeblji.

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč