NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Oblikovalska ikona iz sedemdesetih: Multichair Joeja Colomba

Oblikovalska ikona iz sedemdesetih: Multichair Joeja Colomba

Deli

V šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je bilo oblikovanje pohištva precej eksperimentalno. Kose, izdelane takrat, zato pogosto zaznamo kot popolnoma sodobne.

Eksperimentalni kosi, ki so jih zamislili takratni oblikovalci, so želeli opustiti modernistični pristop »oblika sledi funkciji« in sprejeti kulturno revolucijo življenjskega sloga. Tako so se igrali z oblikami, materiali in konteksti uporabe: oblikovanje je postalo orodje za podporo mlajšim generacijam pri spodbujanju svobodnejšega načina življenja. Z dizajnom so pričeli spreminjati odnos do bivanja in ustvarili lahkotnejši, prijetnejši koncept doma.

Joe Cesare Colombo (1930-1971) je bil nedvomno eden vodilnih v revoluciji na področju oblikovanja. Njegovi kosi pohištva so peli ode dinamiki in se razvijali skupaj z uporabniki.  »Navade se spreminjajo, z njimi se mora spremeniti tudi notranjost prostorov,« je slavno rekel. »V preteklosti je bil prostor statičen. Za naše stoletje je namesto tega značilna dinamičnost, obstaja pa še četrta dimenzija: čas. V prostor je treba vnesti to četrto dimenzijo, da postane dinamičen.«

Znameniti Multichair je bil zasnovan leta 1970, leta 2004 pa so ga ponovno pričeli izdelovati v podjetju B—Line. Stol bazira na konvertibilnem sistemu z različnimi kombinacijami dveh elementov, uporabnih tudi posamično. Sestavljata ga dva zaobljena bloka z jekleno strukturo, vse skupaj pa je povezano z usnjenimi pasovi. Multichair je nagnjen ležalnik, stoječ fotelj, dnevna postelja in enojni puf z nogo.

Še po 52 letih od nastanka je oblika Multichaira izjemno sodobna, v svojem konceptu pa gre za brezčasen dizajn, ki se prilagaja svojemu uporabniku ter prostoru, v katerem se nahaja.

Fotografije: https://www.b-line.it/

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč