NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Ofis arhitekti: Hiša v puščavi

Tags: ,

Ofis arhitekti: Hiša v puščavi

Deli

Steklen paviljon v španski puščavi Gorafe so zasnovali arhitekti slovenskega biroja Ofis. Projekt je rezultat sodelovanje med statiki AKT II in klimatskimi inženirji Transsolar, njegov namen pa je bil ustvariti udoben življenjski prostor z minimalno porabo energije.

Hribi in gorske verige v tem delu Španije obkrožajo megalitske grobnice, jamska zatočišča in mogočne kanjone, ki skupaj tvorijo to veličastno puščavsko pokrajino. V preteklosti so ljudje tam bivali v naravnih jamah, ki so jih vrezali v teren. Tamkajšnja krajina izstopa s slikovitimi in surovimi oblikami ter osupljivimi vedutami.

Z umestitvijo steklenega objekta v to ekstremno okolje je naročnik želel izzivati termične in strukturne možnosti stekla. To namreč ni le fasadni, temveč statični element – je zunanja opna, senčilo in obenem izolacija. Oblika zgradbe je odgovor na lokalne pogoje. Zasnovana je pasivno in temelji na obnovljivih energijskih virih, hkrati pa fasadna opna ostaja popolnoma transparentna in s tem omogoča čudovit, v vse smeri neprekinjen pogled na okolico.

Notranjost gradijo trije deli: spalnica, dnevni prostor in kopalnica s sanitarnim jedrom na sredini. Prostori se odpirajo proti zasenčeni, pokriti verandi, kubusi interjerja pa v zunanjosti ustvarjajo zaščito pred soncem in vetrom.

Konzolni previsi z geometrijsko zasnovo ovoja nudijo naravno senčenje, steklo pa je bilo izbrano na podlagi strukturnih, toplotnih in akustičnih lastnosti. Struktura je bila v celoti izvedena z uporabo lesenih okvirjev in vezanih plošč, ki sestavljajo sendvič panele. Tako je bila hiša po kosih izdelana vnaprej, na lokaciji pa dokončno sestavljena. Ta sistem gradnje so uporabili zaradi odmaknjenosti kraja, obenem so tako zmanjšali težo elementov in poenostavili montažo. Vertikale sten podpirajo ravno streho, sicer zrcalno obliko talne strukture. Lepljeno steklo je v tla vpeto v kovinski profil in prenaša vertikalno obtežbo, moment v ravnini ter površinsko obtežbo pravokotno na ravnino stekla. Konstrukcija je zasnovana tako, da je v primeru poškodbe ene steklene stene ostala struktura sposobna prevzeti dodatno obtežbo. Osrednji del strehe je podprt s steklenimi stenami, medtem ko so trikotni strešni previsi načrtovani kot konzole, vpete v središčni del. S temeljitim razmislekom o zasnovi je arhitektom uspelo leseno strukturo združiti v le dvajset elementov, kar je omogočilo zelo hitro montažo na samem kraju.

 • Ime projekta: Steklena hiša
 • Arhitektura: OFIS arhitekti
 • Fotografije: José Navarrete Jiménez, Gonzalo Botet
 • Projektanti: Rok Oman, Špela Videčnik, Janez Martinčič, Andrej Gregorič, José Navarrete Jiménez, Tomaž Cirkvenčič, Lucas Blasco Sendón, Jakub Chaloupek, Agnieszka Sukienniczak
 • Statična zasnova in konstrukcija: AKT II – Hanif Kara, Daniel Bosia, Carlo Diaco, Edoardo Tibuzzi, Jose Montes, Lorenzo Greco, Deyan Marzev
 • Trajnostni inženiring: Transsolar – Markus Krauss, Daniel Kiehlmann
 • Naročnik: Guardian Glass
 • Lokacija: Gorafe, Španija
 • Površina: 20 m2
 • Leto: 2018
 • Fotografije: José Navarrete Jiménez, Gonzalo Botet
Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč