NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Počitniška hiša z igrivim značajem

Počitniška hiša z igrivim značajem

Deli

Čudovita sodobna hiša Kabo se nahaja v mestecu Tar, ki ga najdemo med Novigradom in Porečem. Stoji na čudovitem hribovitem pobočju, ki gleda proti zelenem istrskem podeželju in morju. Tar je miren kraj, odličen za bivanje ob obali, kjer se čas upočasni in poskrbi za popolno sprostitev.

Hišo so za mlado družino zasnovali v biroju Konzola arhitektura, zdaj pa se oddaja turistom, ki si želijo počitka v istrskem primorju. Stavba ima 250 m2, stoji pa na parceli, ki meri kar 909 m2. Zaradi tesnega prijateljstva med arhitekti in naročniki je celoten projekt potekal gladko in prijetno. Prav dobro poznavanje želja in okusa naročnikov je bilj ključ do snovanja počitniškega doma, ki ob prvem obisku marsikomu vzame dih. Zaupanje, ki so ga naročniki izkazali arhitektom, je vodilo do vrhunske realizacije in oblikovne mojstrovine.

Primarno zasnovo je vodila želja po jasnem pogledu na okoliško zelenje in morje. Treba je bilo ustvariti dobro ravnovesje med razporeditvijo in uporabo prostorov glede na letne čase in dele dneva. Na koncu so se odločili za postavitev, ki se odpira proti velikem atriju in bazenu. Hiša tako služi kot pregrada med parcelo in cesto ter se hkrati odpira proti čudoviti okolici. Prebivalci se tako skrijejo pred pogledi sosedov in uživajo v počitniški zasebnosti.

Arhitekti so posebno pozornost namenili tudi poti sonca in primerno zasnovali notranje prostore. Pred močnim poletnim soncem nas v bivalnih prostorih tako ščiti debelina stene, kuhinjski predel pa se pred neposrednim soncem skrije pod elegantno konzolo.

Hiša ima dve nadstropji in teraso na strehi, kjer je odprta kuhinja. V pritličju so družabni prostori v dveh delih: kuhinja, jedilnica, toaletni in servisni prostor ter dnevna soba, ki je v manjšem kamnitem prizidku. V prvem nadstropju so zasebni prostori – 3 spalnice s kopalnicami in servisnim prostorom.

Interjer je preprost, oblikovan z okusom in prepreden z zelenjem. Prevladujejo zemeljski odtenki z modrimi poudarki in lesenimi elementi. Glavni poudarek v prostoru je jekleno stopnišče, obloženo z lesom. Ker je na sredini hiše steber, se arhitekti velikokrat pošalijo, da je to hiša, ki jo vsak lahko “objame”.

Razporeditev prostorov je tekoča in skoraj neopazno prehaja v zunanji atrijski prostor.

Zunaj so jedilniška miza za obedovanje na prostem, velik razkošen bazen in na drugi strani vrta “lounge” kotiček. Ta je prostoren in zazelenjen s sredozemskim rastlinjem. Konstrukcija hiše je narejena iz opeke in betona ter delno obdana s kamnom.

“Razgaljeno” konstrukcijo opazimo tudi v notranjosti, ki hiši doda ščepec drznosti.

PODATKI O PROJEKTU:
BIRO: Konzola
LETO: 2017
LOKACIJA: Tar, Hrvaška
POVRŠINA: 250 m2
FOTO: Robert Marić

Pustite komentar