NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Povsem nova izkušnja jadranja s trajnostno jadrnico Second Sun

Povsem nova izkušnja jadranja s trajnostno jadrnico Second Sun

Deli

Onesnaževanje s plastiko je ena najresnejših težav, ki obremenjuje svetovne oceane. Če se bodo sedanji trendi nadaljevali, bo predvidoma do leta 2050 v morju več plastike kot rib.

Najti dolgoročno rešitev za ta, vse večji problem, je ključnega pomena za prihodnost človeštva in planeta. Za zdaj je ena najpomembnejših metod zbiranje in recikliranje odpadkov. Oblikovalec Cesar Pieri in Furf Design Studio sta se boja proti plastičnim odpadkom lotila prav na ta način.

Jadrnica Second Sun je zasnovana iz plastike, nabrane v oceanih. Njeni najpreproznavnejši značilnosti sta prozoren trup in svetlo rumeno, okroglo jadro, ki predstavlja sonce. Prozorna struktura omogoča vpogled v morsko življenje, hkrati pa prikazuje ples morskih valov. S tem jadralcu zagotavlja povsem novo izkušnjo jadranja.

Načrti predvidevajo, da bi bil trup jadrnice izdelan iz biopolimera na osnovi alg, notranja struktura pa iz plastičnih odpadkov, zbranih v oceanih. Če bo zasnova novega plovila uspešna, bo lahko pomagala zmanjšati količino plastike v oceanih – ta predvidoma predstavlja celih 85% vseh odpadkov v morju. Proizvodnja plastike naj bi se v prihodnjih letih podvojila, kar bo dolgoročno gotovo še bolj obremenilo okolje.

Avtorji projekta upajo, da bo njihov koncept navdihnil še več podobnih idej v prihodnosti in pomagal ustvariti novo generacijo vodnih plovil.

Fotografije: Furf Design Studio

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč