NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

POZIV K VARČEVANJU Z VODO V GOSPODINJSTVIH

POZIV K VARČEVANJU Z VODO V GOSPODINJSTVIH

Deli

V Slovenskem društvu za zaščito voda bodo to jesen v akciji ozaveščanja slovenska gospodinjstva opozarjali na VARČEVANJE Z VODO. Pri porabi vode v naših domovih so v ospredje postavili pomivanje posode, pranje perila, rabo vode za osebno higieno (prhanje, pranje rok in zob) ter splakovanje stranišč. 

Standardi oskrbe s pitno vodo postajajo strožji, stroški priprave vode ter vzdrževanja vodovodnih sistemov pa so vse višji. Vse daljša sušna in deževna obdobja z ekstremnimi naravnimi ujmami ter človeškim onesnaževanjem vodnih virov povzročajo večja vlaganja v vodovodne sisteme, če želimo, da v vseh razmerah obratujejo varno. To povišuje stroške pitne vode, kar zaznavamo tudi v družinskih proračunih, in nas spodbuja k varčevanju. 

V SDZV so na osnovi razpoložljivih podatkov ocenili porabo vode za posamezna gospodinjska opravila v letih 1940, 1980 in 2020 ter izdelali tudi optimistično prognozo za leto 2060. V prihodnjih štirih desetletjih bi lahko ob racionalni rabi državljani prihranili količino vode velikosti polovice Bohinjskega jezera ali kar dveh Blejskih jezer, torej kar 50 milijonov m³ vode!

Prispevek Varčujmo z vodo, da ne bo prepozno, vsebuje tudi kratek vprašalnik, s katerim bo lahko vsak anketiranec ocenil, koliko vode porabi za vsakdanja gospodinjska opravila in kje lahko z vodo tudi privarčuje. Na ta način bodo gospodinjstva lahko ustvarila prihranke, hkrati pa prispevala k  ohranjanju naših voda. Da bomo morali začeti spreminjati svoje navade pri uporabi pitne vode, v SDZV opozarjajo tudi v prispevku Koliko vode lahko privarčujemo pri pomivanju posode.

Dejstvo je, da odgovornost za varčevanje z vodo nosimo vsi državljani, zato bomo morali v prihodnje z njo ravnati bolj spoštljivo in preudarno. 

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč