NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Poživite svoj dom z rastlinami

Poživite svoj dom z rastlinami

Deli

Če ste pripravljeni na osvežitev, je čas za nove rastline! Ne samo, da zaradi njih soba postane bolj prijetna, ugodno vplivajo tudi na mentalno in fizično zdravje. Študija, ki jo je davnega leta 1989 opravila vesoljska agencija NASA, je ugotovila, da notranje rastline zmanjšajo raven škodljivih snovi v zraku, denimo benzena in formaldehida. Poleg tega izboljšujejo razpoloženje, kreativnost in znižujejo stres.

Ko se odločamo za določeno rastlino, je dobro imeti v mislih raven svetlobe v našem domu. Rastline, ki potrebujejo več svetlobe, je potrebno postaviti na okna, ki gledajo na jug. Vzhodna ali zahodna okna raje namenimo tistim, ki imajo raje malo nižjo raven osvetlitve. Alternativa naravni svetlobi je lučka za rast, ki se dobi že marsikje. Če si dom delite z ljubljenčki, je bolje izbrati zelenje, ki ni toksično.

Anthurium ali flamingovec

S svojimi srčastimi svetovi rdeče ali rožnate barve vas bo razveseljeval tedne. Potrebuje veliko indirektne svetlobe, med zalivanji pa naj se prst malo izsuši.

Dracaena trifasciata oziroma taščin jezik

Če potrebujete rastlino, ki odlično uspeva, če jo zanemarjate, ste našli pravo! Skoraj nemogoče jo je pogubiti, najbolje pa uspeva na srednje osvetljenem kraju.

Zamija

Svetleči, voščeni listi so glavna lastnost te nezahtevne sostanovalke. Ne potrebuje veliko svetlobe, lahko jo postavite v temnejši prostor, pozimi pa naj ne bo ohlajen pod 10 stopinj. Z zalivanjem ni treba pretiravati – manj je več. Obstaja celo v črni različici!

Samolist ali spatifil

Je ena najpopularnejših sobnih rastlin. Iz zraka odstranjuje kar 5 nevarnih strupov (benzen, formaldehid, trikloretilen, ksilen in amonijak). Ustrezajo ji običajne sobne temperature, pozimi pa ji ne škodi niti osušeno sobno ozračje. Poleti potrebuje redno zalivanje, zgodaj spomladi pa jo je potrebno presaditi.

Mavrina – potos

Ponaša se s srčastimi, pisanimi listi, svoje poganjke pa rada vzpenja v višino ali globino. Med rastnim obdobjem, v toplejši polovici leta, potrebuje redno gnojenje. Dobro se znajde v majhnem lončku, zato jo presajajmo redko.

Palma areca

Klasična tropska palma se najboljše počuti v dobro osvetljenih prostorih. Ugodno prispeva h kvaliteti zraka. Njeni listi rastejo na dolgih pecljih direktno iz zemlje, najrajši pa ima temperature med 18 in 24 stopinj.

Slikovno gradivo: Pinterest

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč