NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Prednosti plutovinastih tal

Prednosti plutovinastih tal

Deli

Pluta je že desetletja prisotna v interierju zaradi svojih izvrstnih izolacijskih lastnosti.

Pridobivajo jo iz drevesne skorje hrasta plutovca, počasi rastočega drevesa, ki ga najdemo v mediteranskem območju. Povprečna življenjska doba teh dreves je dvesto let, njihova posebnost pa je tudi to, da redno obnavljajo svojo skorjo. Zato za pridelavo plute ni požagano ali trajno poškodovano nobeno drevo.

Poleg trajnostnega postopka pridobivanja se plutovinasta talna obloga ob koncu svojega življenjskega obdobja enostavno razgradi. Cena je odvisna od debeline materiala, kvalitete same surovine in vrste končnega premaza.

cork flooring
Vir: https://www.thespruce.com/

Struktura plute je podobna satju, sestavljena je iz visokega števila celic, ki so napolnjene z zrakom. En kubični centimeter vsebuje približno 36 milijonov celic. Zato je pluta najnaravnejša zvočna izolacija, vsrka kar 40% več zvoka kot laminat in tako opazno zmanjša hrup v prostoru. Obenem ima dobro elastičnost, zato ob hoji nudi občutek mehkobe, ugodno pa vpliva tudi na sklepe in hrbtenico.

Zaradi mehkobe in elastičnosti se pluta poškoduje lažje kot drugi materiali, posebno pod težkim pohištvom ali kremplji domačih živali. Za uporabo v kuhinji je potreben zaščitni sloj proti vodi. Še ena prednost tovrstnih tal je, da je njihova osvežitev zelo preprosta. Kot pri parketu, to vključuje brušenje in ponoven nanos izbranega zaključnega premaza.

Tradicionalen izgled plutovinastih tal je prijeten, topel in naraven. Dandanes pa je mogoče dobiti tudi takšno, ki spominja na parket, marmor ali celo beton. Čez čas razvije starano patino zaradi svoje mehkobe, kar je dobro imeti v mislih, ko se odločamo za vrsto talne obloge.

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč