NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

PREDSTAVITEV SLOVENSKIH ARHITEKTOV – Arhimodul

PREDSTAVITEV SLOVENSKIH ARHITEKTOV – Arhimodul

Deli

Mlad ustvarjalni žensko-moški tandem z ogromno vizijo

Začetki biroja Arhimodul segajo že v leto 2009, ko je Nina Grm še pridobivala izkušnje s sodelovanjem z različnimi arhitekturnimi biroji. Leta 2014 se ji je pridružil Sašo Mulalić in skupaj sta ubrala svojo pot, ki je vodila do prvih samostojnih projektov. Mlad moško-ženski tandem se zdaj že več let vzajemno dopolnjuje z različnim znanjem, izkušnjami in sposobnostmi, kar lahko opazimo tudi pri projektih, ki so delo biroja Arhimodul. Biro deluje na področju arhitekture, notranje opreme in oblikovanja. Na podlagi številnih povpraševanj in preteklih projektov se je specializiral za notranjo opremo in prenovo zasebnih ter poslovnih prostorov. Njegovi interjerji so lahkotni, svetli in sodobni, kar navdušuje tudi naročnike, ki si želijo sodobnih prostorov z ravno pravo mero elegance.

Vendar končni rezultati projektov niso samo vizualne rešitve, temveč občutek, ki ga ima oseba, ko stopi v prostor. Za tak učinek pa je potrebno globje razumevanja izhodišč in želj naročnika, ki se nato manifestirajo v interpretacijo in izkoristek prostora. Vsak realiziran projekt tako pripoveduje svojo zgodbo, v kateri se prepletajo zanimive arhitekturne restive arhitektov in vizija naročnikov.

PRVOVRSTNA ISTRSKA IZKUŠNJA V KORTAH

V istrski vasici Korte stoji Guesthouse Stara Šola Korte, ki nudi nastanitev vsem, ki se radi predajo kulturnim lepotam Istre in se odmaknejo od obalnega vrveža. Prikupni apartmaji so del novogradnje oziroma dodaten objekt k turističnemu sklopu objektov Stara šola Korte, ki oddaja tudi sobe.
Arhitekti so bili k projektu povabljeni, ko je bilo gradbeno dovoljenje že pridobljeno, kar se kaže tudi v funkcionalni in vizualni zasnovi, ki se prilagaja obstoječim arhitekturnim okvirom. Turistični objekt ima dve etaži. V prvi je recepcija z “lounge” kotičkom, barom in restavracijo, ki se nadaljuje v zunanjo teraso. V restavraciji postrežejo s tradicionalnimi istrskimi jedmi, ki jim šef kuhinje Marko Gorela doda sodobnejši pridih.
Pri pripravi uporabljajo kakovostne in sveže sestavine lokalnega izvora, hrana pa je postrežena na izviren in sodoben način.

Glavno vodilo pri zasnovi interjerja je bila želja po toplih in domačnih prostorih
z uporabo avtohtonih istrskih materialov – les, kamen in kovina.

V zgornjem nadstropju sta apartma za dva in apartma za dva ali štiri obiskovalce – če upoštevamo dve dodatni ležišči, ki ju nudi raztegljiva sedežna garnitura. Apartmaja sta klimatizirana in opremljena z brezžičnim dostopom do interneta. Nahajata se v samostojni zgradbi in sta ločena od drugih sob.

Pri vstopu v prostor obiskovalca pričaka recepcija, ki je na desni strani vhoda. Ta ga popelje v udoben “lounge” prostor, kjer se gost lahko sprosti in v miru počaka, da pride na vrsto. Na levi strani recepcije sta bar in restavracija, kjer vlada domačen, rustikalen ambient.
Apartma za štiri ima klasično razporeditev: ločen dnevno kuhinjski del z jedilnico in raztegljivim kavčem ter kopalnico na eni in spalnico na drugi strani. Apartma za dva ima sodobnejšo zasnovo, saj se vhodni del nadaljuje kar v dnevno spalni prostor, kjer je tudi kad. Sanitarije z umivalnikom so ločene in so pri vhodu.

Glavno vodilo pri zasnovi interjerja je bila želja po toplih in domačnih prostorih z uporabo avtohtonih istrskih materialov – les, kamen in kovina. Občutimo lahko značilen sredozemsko – istrski pridih, čeprav slog oblikovanja prefinjeno izstopa iz klasičnih arhitekturnih prijemov – tako v funkcionalnem kot oblikovnem pogledu.
Prostori so tako vizualno privlačnejši za sodobnega gosta. Namenjeni so nočitvi, sprostitvi in uživanju v avtohtoni istrski izkušnji.

PODATKI O PROJEKTU:
ARHITEKTURA: ARHIMODUL
EKIPA: Nina Grm, mag. inž. arh., Sašo Mulalić, dipl. diz.
IME PROJEKTA: Turistični objekt Korte
LOKACIJA: Korte, Izola
LETO IZVEDBE: 2018
VELIKOST: 180 m2
FOTO: Vida Dimovska

PRIJETNO DOMOVANJE ZA MLADO DRUŽINO

Mlade družine se namesto nakupa nepre­mičnin veliko pogosteje lotijo prenove bivališč, ki so jih prejeli od staršev. Taka je tudi zgod­ba naročnika tega projekta, pri katerem je bi­lo treba v starejšo hišo vdihniti novo življenje. Arhitekti so domovanje popolnoma preo­brazili z uporabo lesa, sivih površin in živahnih barvnih poudarkov. “Hišo smo dejansko ‘olupili’,” se pošalita ar­hitekta Nina Grm in oblikovalec Sašo Mulalič, ki sta zamenjala vse stenske in talne obloge, nekaj sten pa tudi porušila. Tako sta dobila več odprtih, zračnih in svetlih prostorov, ki so pri snovanju sodobnih interjerjev ključnega po­mena. Sama razporeditev prostorov je sledeča: v spodnjem nadstropju je vhodni del z gar­derobo in servisnimi prostori, ki se nadaljuje v dnevno bivalni del s kuhinjo in jedilnico. V zgornjem nadstropju sta urejeni dve sobi, ko­palnica ter velika spalnica z lastno kopalnico in garderobno sobo.

Na podlagi želja naročnika so arhitekti razširili predprostor že pri vhodu, dnevno kuhinjski del pa združili v en sam odprt prostor.

Glavna želja pri prenovi je bila, da iz manj­ših, temnih in zaprtih prostorov nastane čim bolj odprta in prostorna notranjost. Naroč­nika sta bila odprta za drzne prostorske reši­tve, saj sta pri oblikovanju interjerja želela pe­strost. Ena izmed drznejših potez je zagotovo kopalnica v glavni spalnici, ki je s stekleno ste­no ločena od spalnega prostora fizično, ne pa tudi vizualno.

Na podlagi teh želja so arhitekti razširili predprostor že pri vhodu, dnevno kuhinjski del pa združili v en sam odprt prostor. V zgor­njih prostorih je najbolj opazna preobrazba glavne spalnice, ki je nastala iz dveh ločenih prostorov. Spalnico navidezno poveča tudi za­snova kopalnice, ki je zelo svetla, steklo pa oba zasebna prostora subtilno poveže.

Rdečo nit notranjega oblikovanja tvorijo les, temno siva barva in modro-zeleni detajli. Več­je površine sive barve predstavljajo jedro hi­še. Sive barve so tako stene v pritličju, ki so v središču etaže in ki skrivajo glavno stopnišče. V zgornjem nadstropju je osrednja točka prav spalnica, kjer prav tako sivo obarvane površi­ne stilno povezujejo spalni del, kopalnico, WC in garderobo.
Hiša ima po celostni prenovi sodobnejšo razporeditev odprtih prostorov, notranjost pa je zdaj pisana na kožo mladi družini, ki bi­va v njej.

PODATKI O PROJEKTU:
ARHITEKTURA: ARHIMODUL
EKIPA: Nina Grm, mag. inž. arh., Sašo Mulalić, dipl. diz.
SOAVTORICA: Špela Vučina, mag. inž. arh
IME PROJEKTA: Hiša T
LOKACIJA: okolica Ljubljane
LETO IZVEDBE: 2017
BIVALNA POVRŠINA: 185 m2
FOTO: Tadej Mulej, Piqant

SODOBNO STANOVANJE V DVEH NIVOJIH 

Prenova nekaj let starega stanovanja na lju­bljanski Špici je mladi družini uresničila sanje o zračnem in elegantnem domu z izrazitim zna­čajem. Stanovanje je prenovo še kako potre­bovalo, saj naročniku ni ustrezalo niti vizual­no niti funkcionalno. Iz starega stanovanja je v novem domu ostal le parket, saj so arhitekti zasnovali popolnoma novo rešitev, ki v največji meri izkoristi in poudari danosti prostornega dupleksa.

Kot smo že omenili, je od prejšnjega inter­jerja ostal le parket, ki so ga arhitekti taktično ohranili in pobrusili. Vse ostalo, kar vidimo v stanovanju, je popolnoma novo ali preobliko­vano. Vsa oprema je narejena po meri in se elegantno prilagaja značilnostim prostora. Stanovanje je zgrajeno v dveh etažah – spo­daj so družabni prostori, kjer se družinski člani lahko družijo in zabavajo, zgoraj pa imajo več zasebnosti in miru.

Prenova nekaj let starega stanovanja na lju­bljanski Špici je mladi družini uresničila sanje o zračnem in elegantnem domu z izrazitim zna­čajem

Stanovanje ima izrazito podolgovat tloris, svetloba pa vanj prodira le z ene strani, kar prostor vizualno zmanjša. Arhitekti so prvo nadstropje optično povečali in razširili z dve­ma arhitekturnima prijemoma. Pri vhodnem delu so na celotno steno namestili velika ogle­dala in z igro odsevov poskrbeli za optično ilu­zijo, ki odprt bivalni prostor vizualno poveča. Odstranjene so bile tudi vse večje pregrade v prvem nadstropju, kar vhod, kuhinjo, jedil­nico in dnevno sobo združi v en sam zračen prostor. Čeprav med njimi ni fizičnih pregrad, so ra­zlični sklopi med seboj ločeni z uporabo te­mnejšega pohištva in poudarkov, ki izstopajo iz svetle podlage in sten. Zanimiv element je tudi lesena struktura iz vertikalnih prečk, ki navidezno loči vhod in kuhinjo, a prostora ne zapre.

Od kuhinjskega polotoka se prostor nada­ljuje do jedilniške mize in konča v dnevnem prostoru, ki ponuja panoramski razgled v na­ravo. Na drugi strani vhoda je kopalnica, ki je namenjena gostom in zato nekoliko bolj dra­matična in drzna. Ob njej sta zavito stopni­šče, ki vodi v zgornje nadstropje, in kabinet za shranjevanje. V zgornji etaži je ob stopnišču kopalnica za družino v svetlejših odtenkih, hodnik pa se na­to na eni strani nadaljuje v otroško sobo, na drugi strani pa so glavna spalnica, garderoba in utiliti.

Izbira materialov in barv izhaja iz estetskih želja naročnika in arhitekture oziroma volu­mna ter razporeditve prostorov tako prevla­duje minimalističen dizajn, kjer so žive barve in kontrastni detajli črne uporabljeni za dopolni­tev obstoječe nevtralne barvne palete. Pre­vladujejo predvsem sivi odtenki in les, ki pro­stor napolni s toplino.

PODATKI O PROJEKTU:
ARHITEKTURA: ARHIMODUL
EKIPA: Nina Grm, mag. inž. arh, Sašo Mulalić, dipl. diz.,
SOAVTORICA: Katja Žumer, mag. inž. arh.
IME PROJEKTA: dupleks stanovanje Špica
LOKACIJA: Ljubljana
LETO IZVEDBE: 2018
BIVALNA POVRŠNA: 130 m2
FOTO: Tadej Mulej, Piqant

ZA KRATEK ODDIH MED NAKUPOVANJEM

Glavno vodilo prenove lokala v trgovini Harvey Norman je bila zasnova tako vizu­alno kakor funkcionalno razgibanega inter­jerja, ki harmonično soustvarja ambient v trgovini. Lokal ima namreč strateški položaj tik ob vhodu, ki je najbolj pretočna točka v celotnem objektu. Tukaj se srečujejo in zadr­žujejo tako stranke kot zaposleni, ki si želijo kratkega oddiha od natrpanega urnika.

Projekt je zasnovan središčno, sredi prostora pa kraljuje okrogel točilni pult, ki velja za stično točko kavarne. Pri izpeljavi je bil za arhitekte ravno ta element večji izziv, saj je bilo treba vse elemente (od mavčnih plošč in mizarskih delov do elementov gostinske opreme) prilagoditi okrogli obliki. Okoli točilnega pulta so nanizani posamezni ambienti in kotički za druženje.

Glavno vodilo prenove lokala v trgovini Harvey Norman je bila zasnova tako vizu­alno kakor funkcionalno razgibanega inter­jerja, ki harmonično soustvarja ambient v trgovini

Lokal združuje več funkcionalnih sklopov sedišč, razgibano notranjo opremo in pisano izbiro materialov, ki so smiselno združeni v usklajeno celoto. Ob okenske niše so umeščeni zasebni separeji, kjer so sedišča konzolno vpeta v konstrukcijo. Na drugi strani so udobni in razkošni fotelji, ki mejijo na dolgo klop s stoli in mizami za večje družbe. Ob nasprotni steni in zasteklitvi, ki meji na trgovino, pa stojijo tudi ločene mize in stoli, ki prostor vizualno zaokrožijo in zaključijo.

Čeprav lokal oblikovno in stilno deluje prefinjeno, lahko v njem najdemo različne ambiente in elemente. V lokalu tako ni niti ene bele stene, z izjemo dela nad točilnim pultom, ki v kombinaciji s svetili poudari “srce” prostora. Notranja oprema je vseh oblik in velikosti, razlikuje pa se tudi glede uporabljenih materialov. Kljub razgibanosti barv, materialov in oblik pa lokal kot celota deluje mehko in sproščajoče. Uporaba lesa v prostoru daje občutek domačnosti in topline, ki jo dopolnjujejo zadržane pastelne barve. Zaradi take kombinacije je kavarniško vzdušje še prijetnejše.

PODATKI O PROJEKTU:
ARHITEKTURA: ARHIMODUL
EKIPA: Nina Grm, mag. inž. arh, Sašo Mulalić, dipl. diz.
IME PROJEKTA: Lokal S’CAFÉ
VELIKOST: 140 m2
LOKACIJA: Ljubljana
NAROČNIK: Harvey Norman
LETO IZVEDBE: 2017
FOTO: Arhiv Harvey Norman