NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

PREDSTAVITEV SLOVENSKIH ARHITEKTOV – GAO ARHITEKTI

PREDSTAVITEV SLOVENSKIH ARHITEKTOV – GAO ARHITEKTI

Deli

Za imenom GAO stoji skupina arhitektov s prefinjenim slogom oblikovanja, ki vsaki stvari doda dotik brezčasnega glamurja. Biro je po vrnitvi iz Tokia ustanovila Petra Zakrajšek, ki je med enoletnim bivanjem na tujem dobila pogum in energijo, da se poda na lastno pot.

Japonski duh lahko čutimo v oblikovanju prostora, ureditvi pohištva, izbiri umetnin – subtilno prežema čisto vsak kotiček elegantnih in sodobnih domovanj, ki so arhitekturnemu biroju prinesli že marsikatero nagrado, pred kratkim tudi International Property Awards 2018 za najboljši interjer.

Ime, ki ga nosi biro, je simbolno in osebno povezano z Liu Gao, Petrino najboljšo prijateljico in arhitektko, s katero sta skupaj delali v biroju SDG. Ime predstavlja hišo, dom in rast – skratka vse, za kar se GAO zavzema že od vsega začetka. 20 let pozneje se je v biroju izoblikovala enovita skupina, ki ostaja zvesta začetni viziji in projekte načrtuje v intimnem sodelovanju z naročniki, izvajalci in strokovnjaki z različnih področij. Vsak posameznik s svojo osebnostjo oblikuje in zaznamuje celotno skupino, ki se neprestano razvija, izobražuje in umetniško nadgrajuje. Največja nagrada za delo ostaja zadovoljstvo naročnikov, ti pa so tudi vir neusahljivega navdiha in raziskovanja različnih načinov življenja, razmišljanja in ustvarjanja.

Zaupanje in čustvena povezava z naročniki je ključna za izvedbo celostne storitve, ki jo nudi biro. Pot do čudovite uresničitve se namreč začne z raziskovanjem želja, nato pa se nadaljuje z vizualizacijo od idejna zasnove in vse do zadnje keramične ploščice, ki krasi GAO interjer.

POSLOVNI PROSTORI GRAD D. D.  

Pri snovanju poslovnih prostorov za podjetje Grad d. d. so arhitekti pri prenovi poslovne stavbe prostore želeli oblikovati funkcionalno in jih čim bolj približati željam naročnikov. Povezovalni del estetike interjerja je tako postalo stopnišče, ki je bilo prej na pogled razgaljeno in dolgočasno. Zdaj je od vhoda do vrha odeto v elegantno sivo barvo, na podestih pa ga na steklenih ploskvah krasita podobi kralja in kraljice. Da imata enaki imeni tudi računalniška programa, ki ju je podjetje Grad razvilo, ni naključje. Interjer v nežni modrini in pastelnih barvah lepo dopolnjujejo drobni dodatki, ki prav tako namigujejo na »kraljevske« dosežke podjetja. Oblikovanje interjerja je navdihnila tudi zanimiva grafična podoba podjetja, ki izraža njegovo zgodovino in razvoj. Arhitekti so jo uporabili kot zapis in likovno podobo prostorov, ki delujejo pomirjajoče in elegantno.


Prvo nadstropje s tajništvom, pisarno direktorja, sejno sobo in dvema ločenima pisarnama je svetlo,dinamično in kar najbolj izkorišča zmožnosti prostora. Konstrukcijski elementi, ki so ob vstopu v delovne prostore skoraj nevidni, so odlično vpeti v prostor in nežno objemajo interjer ter tvorijo zaokroženo celoto. Za dotik nežnosti poskrbi tudi lepa, nežna zavesa, ki vizualno zmehča okroglino tajniškega prostora. Zgornji prostor je odprt, zračen in prehoden, zaradi odlične vizualne izvedbe pa je nemogoče opaziti ponovno uporabljeno pohištvo, ki so ga arhitekti za naročnika oblikovali že pred trinajstimi leti.

PODATKI O PROJEKTU:
ARHITEKTURA: GAO Arhitekti
LETO IZVEDBE: 2016

URBANI INTERJER S ŠČEPCEM HEDONIZMA

Ko so GAO arhitekti pričeli z oblikovanjem stanovanja za uspešnega, mladega poslovneža, so si pri načrtovanju dovolili ščepec hedonizma. Oblikovanje interjerja je vodila prav lastnikova strast do cigar, ki se subtilno pojavlja že v urbani in nekoliko bolj možati barvni shemi.

Dinamični slog življenja lastnika je narekoval potrebo po sprostitvi po prihodu iz službe, zato so arhitekti poskrbeli za ravnovesje med funkcionalnostjo in udobjem. Eleganten kontrast bele in črne barve dopolnjuje oljena struktura masivnega hrasta, ki z detajlom pletenih vrvi v prostor prinaša nekakšno privlačno duhovitost.


Kuhinjsko potezo so kot pri drugih interjerjih z enakim tlorisom v Situli poudarili po vsej širini prostora. S tem je prostor celovit in energijsko odprt proti čudovitim razgledom na središče Ljubljane. Svetleča struktura belih sijajnih ploščic vzdolž cele kuhinjske stene svetlobo razprši in ustvarja odtenke tridimenzionalnih odsevov, ki se nenehno spreminjajo glede na naše premike. Linija je poudarjena s kuhinjskim otokom, ki prehaja v nekoliko tanjšo in leseno jedilno mizo. Črna stena, na katero je prislonjena sedežna garnitura, deluje kot močno zaledje, zlat okvir pa poglede usmerja na vitrino, ki lastniku služi za hranjenje žganih pijač in škatel za cigare.

V interjerju izstopajo luči oblikovalke Inge Bouwmeester, ki so jo arhitekti spoznali na sejmu Homi v Milanu. Navdušil nas je nekoliko grob, a nevsiljiv detajl navadne mornarske vrvi, detajl, ki ga lahko opazimo tudi v spalnici in kopalnici. Če pozorno opazujemo interjer, lahko opazimo, da ta detajl stanovanje prepreda kot nekakšna rdeča nit in ga združuje v nadvse premišljeno dodelano celoto.

Jasno oblikovan vhodni del, ki se odpre samo kot sedalna niša, je asketsko-povezovalni element, sveža belina pa prostor navidezno razširi in deluje kot protiutež temnejšim stenam v sanitarijah, spalnici in bivalnem delu.

PODATKI O PROJEKTU:
IME PROJEKTA: Stanovanje v Situliž
ARHITEKTURA: GAO Arhitekti
LOKACIJA: Ljubljana
LETO IZVEDBE: 2017
FOTO: Miran Kambič

ELEGANTNA OSVEŽITEV NOTRANJOSTI  

Na prvi pogled bi težko ocenili, da je bila hiša, v kateri zdaj kraljuje razkošen interjer, zgrajena že pred 20 leti. Njeno podobo so soustvarili takratni trendi oblikovanja, ki pa so zaradi sodobnega načina življenja v vseh teh letih krenili na novo pot. Kljub kakovostni izdelavi pohištva in takrat sodobnega interjerja sta naročnika začutila potrebo po osvežitvi svojega domovanja – tako v funkcionalnem kot estetskem smislu. 

Pri prvem ogledu je arhitektom nagonski impulz sugeriral, naj z enim ukrepom povežejo vse tri glavne sklope: kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo. Ta ustvarjalni izziv jih je pripeljal do poteze, ki se zapelje v obliki črke U in prefinjeno ter organsko poveže omenjene prostore. Stenska omara na strani hodnika v jedru skriva garderobo, s strani sedežnega kota pa so osvetljene niše in omarice za shranjevanje knjig ter prostor za televizijo. Poteza se nato nadaljuje vzdolž strukture oljenega furnirja v odprt in svetel dnevni prostor. Pogled pritegne temnejši regal, ki zaradi svoje barve na nivoju barvnega niansiranja prevzema tudi največjo težo v prostoru.


Ostala dva sklopa, ki ju materialno opredelita lesen masiven delavni pult v kuhinji in jedilna miza, sta iz svetlega masivnega hrasta, obdelanega z naravnim oljem. V odnosu do temnejše poteze glavne stene-omare v prostoru delujeta sveže in lahkotno. Zanimiv element nad jedilno mizo in pultom so srebrne luči Spaider, ki se slogovno in barvno čudovito povežejo s kuhinjskimi stoli in sivo sedežno garnituro. Z nežnim in razgibanim dizajnom okroglih bučk ustvarjajo zanimivo igro svetlobe in harmonično uravnovesijo videz celotnega bivalnega prostora.

Piko na i da jedilnem in kuhinjskim delu zlato antično ogledalo, ki privlači poglede obiskovalcev in hkrati poskrbi za zanimiv odsev.

Celoten prostor je omehčan z bogatimi belimi zavesami, ki prostor teatralno objamejo in tudi zvočno umirijo. V interjerju se materiali in barve prefinjeno dopolnjujejo kljub svojim kontrastom. Črno vitrino iz mediapana uravnovesi siva sedežna garnitura iz kakovostnega tapetnega blaga, ki se nadaljuje v mehkejšo igro beline in svetlega lesa.

Umetnine sta naročnika zbirala že prej, v novem prostoru pa pritegnejo še več pozornosti. Del idejne zasnove so bile že od vsega začetka in zdaj čudovito popestrijo svetel, odprt in sodoben interjer.

Dizajn obeh kopalnic je čist, preprost in funkcionalen, sledi pa tudi aktualnim smernicam na področju keramike in sanitarne opreme. Prostor povečata in obogatita tudi zrcali, ki se estetsko povežeta z ostalimi srebrnimi elementi, elegantno umeščenimi v svežo podobo doma.

PODATKI O PROJEKTU:
IME PROJEKTA: Hiša Domžale
ARHITEKTURA: GAO Arhitekti
LOKACIJA: Domžale
LETO IZVEDBE: 2016
FOTOGRAFIJE: Miran Kambič

SANJSKI DOM V TRNOVSKI ČETRTI

Interjer Vile Mivka je vizija, ki so jo GAO Ar­hitekti ustvarili v sodelovanju z investitorjem »Prva Hiša«, ki se ukvarja z razvijanjem nepre­mičninskih projektov. S kakovostnimi vizualiza­cijami, ki so delo podjetja »Renderji.com«, obli­kovalci in naročniki približajo zmogljivosti pro­stora prihodnjim kupcem, ki si želijo udobno in sodobno bivanje.

Vila Mivka Trnovo se nahaja v ugledni in varni četrti, v enem izmed najbolj zaželenih predelov Ljubljane. Idejna zasnova je zapis funkcionalne uporabe, estetskih komponent oblikovanja celostnega prostora, svetlobe, pohištva in malih dodatkov, ki iz stanovanja naredijo dom.

Mirno, udobno, svetlo in sodobno – to je vizija, ki je vodila oblikovanje Vile Mivke. Prefinjena igra barv, materialov, struktur in vzorcev tvori elegantno in homogeno celoto, ki kupcu predstavi možnost opreme sanjskega doma, v katerem se počuti ponosno, uspešno in resnično doma.
»Prva Hiša« je nadvse inovativen in pozoren investitor, ki zna prisluhniti potrebam naročnikov. V sodelovanju z arhitekti ustvarjajo kakovostne interjerje, ki kupcu prostor približajo na estetsko dovršen in prijazen način.

PODATKI O PROJEKTU:
INVESTITOR: Prva Hiša
ARHITEKTURA: GAO Arhitekti
LETO IZVEDBE: 2018