NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Preluknjana hiša

Preluknjana hiša

Deli

Nahaja se na severni strani Singapurja in pooseblja zasebno zatočišče sredi živahnega mesta.

Večina tipičnih, majhnih posestnih hiš v Singapurju je obrnjena proti ulici in tesno stisnjena s sosednjimi zgradbami, zato je bila želja naročnika imeti več zasebnosti. Vseeno pa je želel ohraniti stik z zelenjem in uživati v naravni svetlobi.

Hiša je bila zasnovana kot dvignjena betonska škatla z žepi zelenih površin, vtkanimi v notranje prostore. Perforacija je bila dosledno uporabljena kot arhitekturno orodje za upravljanje z zasebnostjo, svetlobo in prezračevanjem.

Prostori, ki potrebujejo več zasebnosti, so dvignjeni od tal, zelene površine pa delujejo kot povezava med notranjim in zunanjim delom ter ščitijo prebivalce pred uličnim hrupom in pogledi mimoidočih. Arhitektura se razteza proti okoliškemu zelenju, briše meje med in- ter eksterierjem in prinaša dobro naravno osvetlitev s prezračevanjem. V prostorih, kjer je potrebna večja zasebnost, so bili navpično nagnjeni senčniki namensko zasnovani tako, da omogočajo filtriranje jutranje svetlobe, vendar omejujejo poglede iz sosednjih hiš.

Odprt tloris dnevnega dela odraža lastnikov gostoljuben življenjski slog. Dober pretok notranjih in zunanjih prostorov zagotavlja preprosto interakcijo gostov v večjih skupinah, medtem ko tihi kotički skrbijo za intimen stik med najbližjimi prijatelji.

Lastnik, upokojeni inženir, velik del prostega časa preživi brenkajoč na različna glasbila in se lahko pohvali z bogato osebno zbirko le-teh. Da bi se poklonili njegovi ljubezni do glasbe, so arhitekti oblikovali glasbeni studio, ki omogoča nastope in vaje brez motenj okolice.

Odprt prostor na strehi je bil zasnovan kot origami, z dvignjenim srednjim delom. V tem tihem skrivališču lahko lastnik sede k popoldanskemu čaju, medtem ko uživa v panoramskem pogledu na svoje, v sončnem zahodu kopajoče se, posestvo.

Fotografije: Studio Periphery

Arhitektura: AR43 Architects

Leto: 2021

Površina: 604 m²

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč