NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Premične mikrotovarne v boj proti plastiki?

Premične mikrotovarne v boj proti plastiki?

Deli

Plastika za enkratno uporabo je eden največjih okoljskih problemov, s katerimi se soočamo, kljub temu pa tovrstne izdelke kupuje na milijone potrošnikov vsako leto. Ti končajo na plažah, v oceanih, naravi in ustvarjajo ogromen problem z onesnaženjem. BioCyclr, ki ga je zasnovalo newyorško podjetje Circular Economy Manufacturing, predstavlja eno od rešitev v bitki proti plastiki.

BioCyclr, majhen koš za bio odpadke, je prvi izdelek iz reciklirane plastike, narejen v eni izmed samooskrbnih mikrotovarn, umeščenih v ladijski zabojnik. Ta ne proizvaja odpadkov, toksinov in ne povzroča onesnaženja. Mikrotovarna predeluje plastiko za enkratno uporabo, je premična in jo lahko umestijo kamorkoli za proizvodnjo direktno na izbranih krajih. Izdelana je iz transparentnih zidov, da si vsakdo lahko ogleda potek predelave.

Gre za preprost krožni proces: sončne celice na strehi zbirajo energijo, ta pa napaja mlin, ki staro plastiko spremeni v drobne koščke. Slednje opere temu namenjen stroj, nato pa jih tretja naprava v modelu zalije s tekočo plastiko. Cilj podjetja Circular Economy Manufacturing je formiranje trajnostnih služb z umestitvijo teh mikrotovarn širom ZDA. S tem bi bili v pomoč pri reciklaži stare plastike, obenem pa ne bi povzročali nobenih dodatnih okoljskih problemov.

Fotografije: https://inhabitat.com/, https://teamhappily.com/

Pripravila: Neža Pečan

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč