NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Primestna hiša postane mestna vila

Primestna hiša postane mestna vila

Deli

Naročnika sta v predmestju kupila hišo z namenom, da se vanjo preselita z enimi od njunih staršev. Šlo je za nedokončano, klasično gradnjo iz šestdesetih let na lepi parceli, z visokim pritličjem in dvokapno streho. Objekt je bilo treba prenoviti in z manjšimi posegi dopolniti tako, da sta nastali dve stanovanji.

Staro stopnišče sredi objekta sta arhitektki zaprli in ga v prizidavi na novo zasnovali ob zunanjem robu tik ob glavnem vhodu. Ob vežo sta umestili oba vhoda. Novo dodani volumen na jugu je oblikovan tako, da s polnimi in praznimi masami v pritličju ustvarja zavetje, v nadstropju pa omogoča večji notranji prostor. Volumen zgornje etaže ustvarja nadstrešje za glavni vhod, teraso in klančino v klet.

Pogoji za načrtovanje so omogočali, da sta projektantki namesto obstoječe plitve dvokapnice lahko umestili ravno streho. S tem posegom je dobilo zgornje večje stanovanje dovolj visoke strope – 2,70 m in uporabnost celotne površine.

Nova terasa je pritlično stanovanje na jugu povezala z vrtom, česar obstoječe visoko pritličje ni omogočalo. Kuhinjo in dnevni prostor sta Valičeva in Kindlhoferjeva povezali v večji, svetlejši prostor.

Zgornje stanovanje se ponaša z velikim osrednjim dnevno-bivalnim delom, v katerem kraljujejo otočna kuhinja, jedilnica in sedežna garnitura. Skupni prostor se odpira na vse strani in je ves dan prijetno osončen. Na vzhodni strani je spalni del s štirimi sobami, na severu kopalnici. Nova terasa, ki je nastala na mestu severozahodnega vogala hiše, je povezana z osrednjim prostorom in ponuja čudovit pogled proti hribom na severu Ljubljane.

V procesu načrtovanja sta arhitektki iskali nove prostorske in likovne kakovosti.

Namesto s hodnika povezave v otroške sobe vodijo iz dnevnega prostora. Tako sta ustvarili tekoče gibanje, območja zavetja in hkrati odprtosti. Skupni prostor sta izrazito povečali, tako da je postal središče druženja in povezovanja. Novo oblikovane fasade z odprtinami podpirajo razmerja objekta, hkrati pa premišljeno ustvarjajo notranje ambiente. Tisto, kar je na tej parceli lepo in vredno poudarka, sta snovalki izpostavili – pri načrtovanju sta upoštevali obstoječo vegetacijo in pot svetlobe, s katero sta na mestih poudarili višino in odprtost.

Zasnova notranje opreme zaključuje celotno preureditev hiše tako, da ustreza potrebam novih stanovalcev. Oprema za dnevno-bivalni prostor je povezana z odprtim notranjim stopniščem. Pohištveni elementi so zasnovani enotno in s toplino izbranega lesa zaokrožujejo notranjost.

Nekoliko ozek predprostor je optično odprt zaradi ogledala, ob stopnicah pa so še klop in omarice.

V dnevno-bivalnem prostoru se po obodu vije omara za knjige in druge predmete, pod južnim oknom pa je mesto našla klop, ki z zunanjim drevesom ustvarja prijeten mikro ambient. Kuhinjo zastira povišana zaprta omara, ob sedežni garnituri pa dodani element ustvarja zavetje ob odprtini stopnišča. Prostor je svetel z jasno strukturo.

Komentar arhitektk: Podobnih hiš, včasih tudi podobno nedokončanih, je v našem prostoru veliko. Prenova pokaže rešitev in razmislek, kako je mogoče v starih obstoječih zgradbah na prvi pogled nevredno prevrednotiti. Kako izpostaviti prijetne točke, se odpreti svetlobi, popraviti razmerja, ohraniti, kar je zdravo in kakovostno, in z novimi tehničnimi rešitvami narediti ponovno uporabno … Zaveza trajnostnosti postane resničnost z le nekaj posegi, s premišljeno in vsebini prilagojeno ter novo podobo.

  • Ime projekta:    HIŠA SC
  • Arhitektura:      Albina Kindlhofer, univ. dipl. inž. arh., Darja Valič, univ. dipl. inž. arh.          
  • Izvajalec:          Več izvajalcev v lastni režiji
  • Površina:           Neto skupaj 329,20 m2, od tega prizidek 93,40 m2
  • Leto izvedbe:    2008
  • Lokacija:           Ljubljana
  • Fotografije:       David Hosta, abs. Arh., 3DH in Albina Kindlhofer, univ. dipl. inž. arh.
Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč