NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Prostornina: Exterra

Prostornina: Exterra

Deli

V Portorožu je svoja vrata odprla Exterra, studio oblikovalke keramike Anje Čop. Prostor združuje funkcijo delovnega ateljeja in prodajne galerije keramičnih izdelkov, kristalov in fotografskih knjig. V latinščini ex Terra pomeni iz Zemlje, dano od Zemlje.

Anja Čop navdih za svoje izdelke črpa v darovih Zemlje, krasotah pokrajin in kristalih: preoblikuje kamenine v uporaben keramični izdelek. Iz tega je smernice črpal arhitekturni biro – organske, mehke, nepravilne oblike, uporaba naravnih materialov, zemeljski barvni odtenki in zračnost prostora. Pomembno je, da izdelki pridejo do izraza, zato je prostor zelo izčiščen, minimalističen in svetel. Stene so ometane z glinenim ometom, ki s svojimi nepravilnostmi učinkuje naravno in domače.

Za tlak je uporabljena keramika v videzu travertina: združuje naraven videz kamna z uporabnostjo, preprostim vzdrževanjem in odpornostjo keramike. Funkcionalno je prostor razdeljen na delovni in razstavni del. Med ustvarjanjem se oblikovalka s svojimi kupci lahko tudi neposredno sreča in povezuje, ti pa jo lahko med delom radovedno opazujejo in začutijo izdelke, ki jih ustvarja. Prostor ponuja različne možnosti za razstavljanje izdelkov: razgibane stenske niše, lesene police, razstavne mizice in nižji lesen podest v izložbi. Središče je delovni pult, namenjen oblikovanju gline, v katerem je tudi vreteno. Del pulta je namenjen oblikovanju, drugi del pa blagajni in prodaji. Pult je organskih oblik, zunanjost pa oblečena v droben keramični mozaik, ki doda novo dimenzijo.

Poseben oblikovalski element sta medeninasta kovinska lestenca, lebdeča nad pultom. V središču interjerja so razstavne mizice organskih oblik in drevo, ki simbolizira naravo in življenje. Peč za glino je zaradi obstoječih inštalacij umeščena v kot in skrita za polkrožno zaveso iz negorljive tkanine, ki v prostor vnaša mehkobo. Rezultat prenove je topel, zračen in svetel poslovni prostor, v katerem razstavljeni glineni izdelki resnično pridejo do izraza.

  • Interjer: Prostornina
  • 3D Vizualizacije: Prostornina d. o. o.
  • Površina: 56 m2
  • Leto izvedbe: 2023
  • Lokacija: Portorož
Oznake: