NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Prvi koraki pri načrtovanju zelenice

Prvi koraki pri načrtovanju zelenice

Deli

Zasnova eksterierja, ne glede na njegovo velikost, zahteva premišljen načrt. Ne glede na to, ali želite preprosto postavitev ali dvignjene gredice ter ribnik, vaša zelenica bo zaživela v najlepši luči, če se boste dobro pripravili. Pristop, ki ga boste sprejeli, je odvisen od vaših želja, potreb in seveda proračuna.

Napravite celosten načrt

Priprava načrta je bistvenega pomena in zato prvi korak v procesu snovanja vaše zunanjosti. Pogoste težave, ki jih je treba rešiti, so denimo pomanjkanje zasebnosti na vrtu, težave s sistemom zalivanja, pomanjkanje barve, kam umestiti letno kuhinjo in podobno. Vzemite si čas za pogovor z družino in prijatelji o tem, zakaj se lotevate tega projekta in oblikujte svoje individualne cilje. To vam bo pomagalo ugotoviti, ali morate zaposliti profesionalnega oblikovalca ali se dela lotiti sami.

Upoštevati je treba tudi, ali živite v najemu ali si prostor lastite. Če niste lastnik parcele, boste morda želeli razmisliti predvsem o kozmetičnih spremembah in premičnih rešitvah, ki bodo lahko odšle z vami v naslednji dom. Rastline v tem primeru posadite v lonce, razsvetljava naj bo premična, tudi letna kuhinja naj ne bo grajena. Marsikateri trgovec nudi enostavne, mobilne rešitve za zunanjo kuho.

Kako temeljito prenovo želite?

Čeprav popolna preobrazba navadno vodi v bolj skladen rezultat, je lahko zelo draga in dolgotrajna. Izvajanje subtilnih popravkov stane manj, vendar ima omejen obseg. Kritično preučite vrt ter njegove dobre in slabe strani, preden razvijete nov »glavni načrt« in preden se lotite dela. Morda boste želeli zamenjati utrujene tlakovce, pustiti pa dobro ohranjeno ograjo ali zrela drevesa.

Seznanite se s ceno zasnove eksterierja

Tudi, če ohranite nekatere obstoječe funkcije, je lahko izvedba prostora s sorazmerno preprosto zasnovo zahtevna. Upoštevati je potrebno stroške načrtovanja, materiale, rastline in morebitne izvajalce. Slednji pogosto zasedejo skoraj polovico proračuna. Ali bo potrebno odstraniti strukturne elemente, kot so zidovi, zemlja, stari tlakovci? Vse to pomeni, da bodo začetni stroški za pripravljalna dela višji kot pri ravnem terenu.

Zastavite proračun

Vrt z modernim izgledom je lahko zelo drag, še posebej, ko gre za minimalistične vrtne zasnove, kjer je izčiščen videz bistvenega pomena. Nekateri oblikovalci priporočajo, da za vrt namenite od 5 do 15 odstotkov vrednosti hiše, kar pa bo k vrednosti vašega doma dodalo velik faktor udobja in estetike. Drugi govorijo o dodelitvi vsaj 150 eurov na kvadratni meter vrta. Na proračun pa bodo v vsakem primeru vplivali izbrani elementi, stanje terena in morebiten arhitekt. Premikanje podzemnih napeljav, drenažna dela, rušenje in čiščenje lokacije prav tako dvignejo stroške, še posebej, če je dostop težaven ali je treba delati ročno.

Če imate majhen proračun ali nadgrajujete najeti vrt, pridejo v poštev enostavne in ugodne vrtne ideje. Obnovljeni in reciklirani materiali na splošno stanejo manj kot novi. Prav tako se raje odločite za rastline namesto grajene elemente. V mnogih vrtovih je mogoče obstoječi tlak pokriti ali obložiti namesto odstraniti – na primer trdna betonska tla so lahko idealna podlaga za privlačno tlakovanje. Končno, vedno imejte rezervni sklad. Svetujemo od 5 do 15 odstotkov celotnega proračuna, a višji kot je, bolje, še posebej, če se projekta lotevate sami. Na nekaterih področjih boste privarčevali, na drugih pa neizogibno delali napake, ki jih bo potrebno popraviti, kar pomeni dodatne stroške. Ohranite ravnovesje.

Premislite, če potrebujete krajinskega arhitekta

Mnogi ljudje gledajo na honorarje strokovnjakov s skepticizmom, posebno pri nas se marsikdo raje loti prenove kar sam. Tako pogosto pride do osnovnih napak in nesmiselnih postavitev, ki bi se jim lahko že v osnovi izognili. Posebno, če delate z velikim vrtnim prostorom in se še nikoli niste lotili vrtne zasnove, razmislite o najemu krajinskega arhitekta. Če imate izkušene prijatelje ali družino, ki so se takšnih projektov že lotili, pa se vsekakor posvetujte z njimi. Njihove izkušnje vam lahko na dolgi rok prihranijo marsikatero težavo.

Fotografije: Pinterest

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč