NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Riken Yamamoto: prag med javnimi in zasebnimi prostori

Riken Yamamoto: prag med javnimi in zasebnimi prostori

Deli

Pritzkerjevo nagrado za arhitekturo je dobil japonski družbeno zavedni arhitekt.

Riken Yamamoto, 53. dobitnik nagrade, je deveti japonski arhitekt, ki je prejel to priznanje. Z nizom arhitekturnih dosežkov, ki se raztezajo skozi pet desetletij in segajo od zasebnih rezidenc do velikih stanovanjskih kompleksov, izobraževalnih ustanov in državnih prostorov, raztresenih po Japonski, Kitajski, Južni Koreji in Švici, je Yamamotova arhitektura osredotočena na gradnjo skupnosti in zabrisanost mej med javno in zasebno sfero.

Riken Yamamoto je bil rojen leta 1945 v Pekingu v Ljudski republiki Kitajski in se je kmalu po koncu druge svetovne vojne preselil v Yokohamo na Japonskem. Vse od otroštva je opazoval ravnotežje med javnimi in zasebnimi prostori, živel je v hiši, ki je bila oblikovana na tradicionalen japonski način, z mamino lekarno spredaj in njihovim bivalnim prostorom zadaj. »Prag na eni strani je bil za družino, na drugi strani za skupnost. Sedel sem vmes.«

Leta 1968 je diplomiral na Univerzi Nihon, na oddelku za arhitekturo Visoke šole za znanost in tehnologijo, leta 1971 pa je prejel magisterij iz arhitekture na Tokijski univerzi. Leta 1973 je ustanovil svoj biro, Riken Yamamoto & Field Shop.

Transparentnost v obliki, materialu in filozofiji je ostala bistveni element njegovih del. Vzpostavil je pristop urbanističnega načrtovanja, ki je pokazal evolucijo kot vitalno lastnost v nekaterih od njegovih del. Ne glede na identiteto ali funkcijo stavbe je predpisano, da morajo vsi omogočati prehod skozi njeno lokacijo, povezovati sosednje parcele in združevati lastnike sosednjih zemljišč.

Po potresu in cunamiju leta 2011 je v Tōhokuju je ustanovil lokalno republiško organizacijo Labo, inštitut, namenjen dejavnostim skupnosti skozi arhitekturno načrtovanje; leta 2018 pa je ustanovil lokalno republiško nagrado za počastitev mladih arhitektov. Yamamoto je gostujoči profesor na univerzi Kanagawa (Jokohama, Japonska), poučeval pa je tudi na univerzah v Tokiu, Nihonu, Yokohami in drugih.

V mlajših letih je prepotoval domala cel svet, da bi se seznanil z lokalnimi arhitekturami in skupnostmi ter spoznaval različne kulture. Ugotovil je, da je ideja o »pragu« med javnimi in zasebnimi prostori univerzalna. O spoznanjih s potovanj je dejal: »Zavedam se, da je pretekli sistem arhitekture zasnovan tako, da lahko najdemo svojo kulturo… Vasi so bile drugačne po videzu, vendar so bili njihovi svetovi zelo podobni.«

Riken Yamamoto danes dela in prebiva v Jokohami, v skupnosti s svojimi sosedi. Njegova grajena dela je mogoče najti po vsej Japonski, Kitajski, Koreji in Švici.

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč