NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

SANACIJA STENSKIH POVRŠIN PO POPLAVAH

Deli

Ne glede na obseg škode, ki so jo povzročile poplave, je pravilna izbira in uporaba zidnih premazov ključnega pomena pri zagotavljanju dolgotrajne zaščite in obnove notranjih in zunanjih stenskih površin. Priporočen postopek sanacije opisujemo v nadaljevanju članka.

SANACIJA NOTRANJIH STENSKIH POVRŠIN

Razkuževanje notranjih stenskih površin

Po umiku vode je potrebno stenske površine najprej umiti s toplo vodo ali blago raztopino običajnih gospodinjskih detergentov. Čistimo lahko ročno ali s pomočjo stroja za pranje pod pritiskom. Že v času sušenja začnemo z razkuževanjem s SPEKTRA Sanitol concentratom. Stenske površine premažemo v višini 30 cm nad nivojem poplavne vode. Zaradi velike vlažnosti površin in s tem verjetnosti pojava plesni, je najbolje, da uporabimo nerazredčeno Biocidno sredstvo SPEKTRA Sanitol concentrate, ki ga nanesemo z večjim pleskarskim čopičem. Ko se nanešeni SPEKTRA Sanitol concentrate posuši, površino narahlo obrusimo s finim brusnim papirjem (št. 150-180). Če je mogoče, to naredimo strojno in še enkrat premažemo z nerazredčenim SPEKTRA Sanitol concentratom.

Z nadaljnjimi sanacijskimi deli počakamo, dokler niso stenske površine popolnoma suhe.

Če med čiščenjem pride do odstopanja starih slojev barve ali izravnalne mase, takšna mesta pred obnovitvenim barvanjem popravimo s izravnalno maso SPEKTRA Level Medium.

Barvanje notranjih stenskih površin

Kot zaključni premaz uporabimo notranjo zidno barvo SPEKTRA Classic Plus z dodatkom SPEKTRA Anti Mould, ki zavira rast plesni ali notranjo zidno barvo SPEKTRA Kitchen & Bathroom, ki že vsebuje sredstvo, ki zavira rast plesni.

Če se po nanosu prvega sloja zaključnega premaza pojavijo rumeni madeži, je pred nadaljevanjem zaključnega barvanja potrebna blokada le-teh. Madeži, ki ostanejo na stenskih površinah, so topni v vodi, zato prekrivanje z običajnimi stenskimi barvami ne zadošča. Za učinkovito blokado teh madežev uporabimo sredstvo SPEKTRA Stain Block Grund – poltransparenten temeljni premaz na vodni osnovi, ki odlično blokira različne vodotopne madeže ter preprečuje njihov pojav po nanosu zaključne barve.

Sledi nanos enega ali dveh slojev notranje zidne barve SPEKTRA Classic plus z dodatkom SPEKTRA Anti Mould ali notranje zidne barve SPEKTRA Kitchen & Bathroom.

SANACIJA ZUNANJIH STENSKIH POVRŠIN

Razkuževanje zunanjih stenskih površin

Po umiku vode je potrebno zunanje stenske površine najprej umiti s toplo vodo ali blago raztopino običajnih gospodinjskih detergentov. Čistimo lahko ročno ali s pomočjo stroja za pranje pod pritiskom.

V času, ko se fasadne površine sušijo, jih razkužimo z biocidnim sredstvom SPEKTRA Sanitol concentrate (redčenje: 1 del SPEKTRA Sanitol concentrate + do 4 deli vode). Ko se stenske površine posušijo (priporočamo sušenje vsaj 30 dni), jih ponovno premažemo s SPEKTRA Sanitol concentratom. Po nanosu počakamo 12 ur, da se stenske površine posušijo.

Sanacija poškodovanih fasadnih površin

Pred obnovitvenim barvanjem je potrebno sanirati vse poškodovane površine glede na obstoječo zaščito fasade (vrsta toplotnoizolacijskega sistema, vrsta fasadne barve). Za izenačenje površine zadnjega sloja po sanaciji sledi obnovitveno barvanje.

Barvanje zunanjih stenskih površin

Sanirane, utrjene in presušene zunanje stenske površine najprej impregniramo z impregnacijo SPEKTRA Impregnation Acryl. Po sušenju priporočamo barvanje bodisi z mikroarmirano akrilno fasadno barvo SPEKTRA Facade Universal ali mikroarmirano siloksansko fasadno barvo SPEKTRA Renoxan v želenem odtenku.


Če potrebujete nasvet o sanacijah, lahko pokličete Heliosove svetovalce na telefonsko številko 051 435 467, na kateri vam nudijo tehnično pomoč in individualno svetovanje glede poškodb, ki so jih povzročile poplave. Pokličete jih lahko vsak delovnik med 8. in 18. uro.

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč