NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Škotska: gričevja, srednji vek in oblikovanje

Škotska: gričevja, srednji vek in oblikovanje

Deli

Prelepo deželo na britanskem otoku sem obiskala že večkrat in prav nikoli me ni razočarala. Od slikovitih srednjeveških mestec z gradovi, viktorijanskih hiš in industrijskih četrti do sodobne arhitekture – Škotska ponuja vse za ljubitelja zgodovine, narave pa tudi zabavnih dogodivščin, tam namreč bivajo zelo dobrovoljni ljudje. Vsako mesto ima svojo zgodovino in identiteto, podprto z dediščino, tradicijo in sodobnostjo.

Sloveče oblikovalske dosežke Charlesa Rennieja Mackintosha še danes občudujemo ljudje po vsem svetu. Bil je vodilni škotski predstavnik gibanja Art Nouveau v 19. stoletju, močan pečat pa je pustil v svojem rojstnem mestu, Glasgowu. Tam je poleg cerkve Queen’s Cross in muzeja Scotland Street postavil znamenito umetnostno šolo, a najbolj slovijo čajne sobe, ki predstavljajo edinstven prispevek k škotski kulturi. V njih je združil umetnost, arhitekturo in oblikovanje v zaključeno celoto svojevrstnega sloga.

Glasgow

Bregove reke Clyde, tretje najdaljše škotske reke, na obeh straneh obdajajo arhitekturne mojstrovine. Tam med drugim najdemo gledališče Clyde Auditorium, ki se ga je v zadnjih letih zaradi oblike prijel vzdevek pasavec, pa znani Glasgow Riverside Museum iraške arhitektke Zahe Hadid. Ta se nahaja na sotočju z reko Kelvin, njegova zasnova tako simbolizira dinamičen odnos med vodnima telesoma; je njun glas. Funkcionira kot vezni člen med reko in mestom, saj predstavlja njun medsebojni prehod, s svojo umestitvijo pa muzej aktivno spodbuja njuno povezljivost. Monumentalna zgradba je bila uradno predstavljena pred enajstimi leti, z edinstvenim obrisom valov pa dodaja opazen pečat horizontu mesta, v katerem se nahaja.

Edinburgh

Škotska prestolnica se ponaša tako s sodobnimi oblikovalskimi kotički kot veličastnimi srednjeveškimi zgradbami. Je popolna mešanica nostalgičnega in modernega – s svojimi ozkimi uličicami in visokimi pročelji stavb, okrašenimi z zapletenimi kamnitimi okraski, v sprehajalcu vzbudi občutek, da je prišel v nek drugi čas. Glavna značilnost tega čudovitega mesta je njegova starodavnost, ki se prepleta s sodobnostjo. Ob vstopu v mesto lahko opazimo celo griček, Calton Hill, ki stoji kar tam, sredi vsega – skoraj kot Rožnik, a mnogo bolj slikovit. V Edinburghu je katalonski arhitekt Enric Miralles iz mešanice jekla, hrasta in granita zasnoval leta 2004 odprto stavbo škotskega parlamenta. Navdihnila ga je okoliška narava, zgledoval pa naj bi se tudi po cvetličnih slikah kolega Macintosha in prevrnjenih čolnih na morski obali. Objekt je že vse od otvoritve deležen hvale, pravijo, da gre za eno najbolj inovativnih zgradb v Veliki Britaniji.

Dundee

Četrto največje mesto na Škotskem leži na severnem bregu ustja reke Tay ob Severnem morju. V poznem 12. stoletju se je tam razvilo veliko pristanišče, danes pa je Dundee pomembno mesto oblikovanja, znanosti in tehnologije. Tam je arhitekt Frank Gehry zasnoval svojo prvo stavbo na Otoku, Maggiejin Center – neodvisno dobrodelno ustanovo, ki nudi podporo in oskrbo rakavim bolnikom. Predstavlja odziv na institucionalno okolje bolnišnic, njen cilj pa je ustvariti prijazen kraj, kjer se bolniki lahko osebno soočijo z boleznijo. Streha iz kovine, prepoznaven element Gehryjevih del, je tu izvedena v nerjavečem jeklu in je najopaznejši vizualni del te zgradbe, ki je postavljena po vzoru hišic iz medenjakov, tako v svojih proporcih kot oblikah. Streha je kot aluminijasta folija, ki jo nekdo neenakomerno potiska navdzol, s prsti na piškote. Njena zasnova sicer ni brezhibna, saj je na nekaterih delih potrebovala lesene opore za polno funkcionalnost. Maggiejin Center je bil leta 2004 nominiran za arhitekturno nagrado RIAS Andrew Doolan, sicer pa to ni edina stavba te vrste. Gre za verigo objektov, ki se pojavljajo po vsem svetu, pogosto pa se podnje podpišejo znameniti arhitekti, kot so Zaha Hadid, Snøhetta in drugi.

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč