NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Slovenci nominirani za nagrado Mies van der Rohe

Slovenci nominirani za nagrado Mies van der Rohe

Deli

Evropska komisija in fundacija Mies van der Rohe sta objavili ožji izbor štiridesetih del, ki se bodo potegovala za nagrado Evropske unije za sodobno arhitekturo 2022.

V ožjem izboru so se znašli projekti, zgrajeni v osemnajstih različnih evropskih državah. Na vrhu seznama so Španija, Avstrija in Francija s po 5 prijavami. Zmagovalci bodo razglašeni aprila letos, slovesna podelitev pa bo maja.

Prvotni seznam nominirancev je vseboval 532 projektov, zaključenih med oktobrom 2018 in aprilom 2021 v 41 državah, ki izpostavljajo priložnosti in trende današnje arhitekture na evropskem ozemlju, s poudarkom na socialni vključenosti, trajnosti in krožnosti ter estetiki. Med 40 projekti je bil najbolj zastopan program stanovanjskih stavb z 9 deli, sledi 7 kulturnih, 6 mešanih, 6 izobraževalnih objektov, 4 urbanistična dela, 2 športno-rekreacijska objekta in po eden v sledečih kategorijah: gospodarstvo, gostinstvo, industrija, krajina, poslovni prostori in en socialno-varstven objekt. Žirijo sestavljajo Tatiana Bilbao, Francesca Ferguson, Mia Hägg, Triin Ojari, Georg Pendl, Spiros Pengas in Marcel Smets.

S svojim projektom ptujske tržnice so nominirani tudi slovenski arhitekti biroja Krušec, zanj so lansko leto prejeli Plečnikovo nagrado. Za nominacijo jim iskreno čestitamo!

Fotografije: Miran Kambič
Oznake:
Prejšna objava

Morda vam bo prav tako všeč