NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Sloviti drevored Dark Hedges iz Igre prestolov v Severni Irski privablja turiste z vsega sveta, zdaj pa se začenja sečnja

Sloviti drevored Dark Hedges iz Igre prestolov v Severni Irski privablja turiste z vsega sveta, zdaj pa se začenja sečnja

Deli

V Severni Irski se je začela sečnja nekaterih bukovih dreves v drevoredu Dark Hedges, ki so zaslovela v seriji Igra prestolov in zdaj privabljajo turiste z vsega sveta.

Za sečnjo so se pristojni odločili zaradi slabega stanja nekaterih dreves. Številne je namreč v zadnjih letih podrl močan veter med nevihtami. Po navedbah ministrstva za infrastrukturo je 11 od skupno 86 dreves v slabem stanju in bi lahko predstavljala potencialno nevarnost za javnost.

Po pogovorih z lastniki zemljišč in drugimi zainteresiranimi stranmi je bil sprejet dogovor o odstranitvi šestih dreves in ohranitvi panjev. Na štirih bodo izvedli sanacijska dela, stanje enega pa bodo še enkrat ocenili na terenu.
“Ljudi ne želimo ovirati, vendar pa želimo zagotoviti, da bodo, ko pridejo sem, varni,” je dejal predsednik združenja Dark Hedges Preservation Trust Mervyn Storey.

Žalostno, a resnično: začela se je sečnja nekaterih bukovih dreves v drevoredu Dark Hedges, ki so zaslovela v seriji Igra prestolov in zdaj privabljajo turiste z vsega sveta

Ob tem je poudaril, da je zdaj nujno potrebna ponovna zasaditev dreves, ki je bila načrtovana že za konec leta 2014, vendar se zaradi pomanjkanja sredstev ni izvedla.

“Osem sekund v seriji Igra prestolov je za vedno spremenilo cesto Bregagh in drevored Dark Hedges. Še dandanes k nam prihajajo ljudje iz Kalifornije kljub zapori ceste,” je povedal in dodal, da si je tudi ta teden, ko se je začela sečnja, drevesa ogledalo več turistov.

Oznake: