NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Sodobna hiša z enkratnimi razgledi

Deli

Na strmem pobočju slovenske riviere je zrasla sodobna mediteranska hiša. Njeni lastniki lahko uživajo v vseh prednostih obmorskega bivanja: v enkratnih razgledih na morje, v razkošnih zunanjih površinah, ki so v uporabi skozi vse leto, ter v stiku s soncem, vetrom ter naravnimi materiali, ki hišo in njene uporabnike usidrajo v Sredozemlje.

A takšne skoraj nič-energijske hiše si lastniki niso zamislili sami: izbrali so jo iz družine Lumarjevih premium hiš BlackLine, ki so jih zasnovali priznani SoNo arhitekti. V Lumarju so tipsko zasnovo hiše BlackLine Pure EE prilagodili lokaciji in naročnikovim zahtevam, a v svojem bistvu je ostala enaka.

Gre za dvojno zasnovo. Zastekljeno pritličje, po eni strani, se z velikimi steklenimi površinami odpira proti razgledom in dovoljuje družini, da razširi svoj bivalni prostor navzven. Nadstropje na drugi strani, pa sestavljajo trije kubusi, ki na sodoben način reinterpretirajo klasično simetrično fasado, ki jo lahko zapazimo v številnih klasicističnih vilah na Obali. Ti kubusi se razlikujejo po vertikali in namembnosti uporabe, njihova zasnova pa omogoča pretočno in dinamično, hkrati pa kompleksno in nekonvencionalno bivanje.

Pritličje in nadstropje skupaj ustvarjata uravnoteženo celoto: odprto in zaprto, enostavno in razgibano, svetovljansko in inherentno primorsko. Hiša je oblečena v klasično tankoslojno fasado v dveh barvnih odtenkih; ozki križi na fasadi pa nadaljujejo križno delitev oken in tako dodatno razbijejo že tako razgibano nadstropje. Preproste linije se nadaljujejo tudi v notranjosti. Enostaven in funkcionalen tloris pa je dopolnjen z družini ljubimi barvami, naravnimi materiali in umetnostjo. Hiša, čeprav minimalistična v svoji razporeditvi prostorov, deluje prijetna in življenjska.

Resnična zvezda te hiše pa je njena zunanja ureditev. Krasi jo velika lesena terasa, pokrita s pergolo. Teraso zaključujejo veliki kamniti bloki, ki so jih arhitekti predvideli v svoji prvotni arhitekturni zasnovi in so jih lastniki takoj vzeli za svoje. Dodaten vrhunec predstavlja bazen, ob katerega so lastniki postavili še manjšo bivalno enoto za goste, ki odlično dopolnjuje celovito arhitekturo hiše.

Energetsko učinkovita hiša Lumar BlackLine Pure EE je namenjena drznim sanjačem: tistim, ki narekujejo trende, a ne za ceno funkcionalnosti, udobja in povezanosti z naravo.

Projekt: Lumar Black Line EE
Arhitektura: SoNo Arhitekti
Izvajalec: Lumar IG d.o.o., 2015
Bivalna površina: 191,3 m2
Lokacija: Slovenija

Oznake:
Prejšna objava
Naslednja objava

Morda vam bo prav tako všeč