NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Staro, a dragoceno: leseni splakovalnik, še vedno odlično opravlja svoje delo

Staro, a dragoceno: leseni splakovalnik, še vedno odlično opravlja svoje delo

Deli

Splakovanje s Phoenixom – dan za dnem. Originalni Geberit leseni splakovalnik še vedno zanesljivo opravlja svoje delo v švicarskem mestu Winterthur.

Ko strokovnjaki za sanitarno opremo slišijo besedo »Phoenix«, najprej pomislijo na pionirski lesen splakovalnik in ne na nesmrtno ptico iz grške mitologije. Leta 1905 sta ga razvila Albert Emil in Leo Gebert – sinova ustanovitelja podjetja, ki je bil praoče vseh splakovalnikov in je postavil temelje nadaljnji rasti podjetja.

»ŽELELI SMO GA OBDRŽATI«

Eden izmed modelov Phoenix še vedno obratuje v kopalnici za goste živahne upokojenke v Winterthurju v Švici.

Lastnica ne ve, kako star je lesen splakovalnik s svinčeno obrobo in svinčenimi fitingi. Vse, kar ve, je, da je bil že tam, ko je kupila hišo daljnega leta 1983. »Že od začetka je bilo jasno, da ga želimo obdržati«, pravi.

Prvotno je bil obarvan sivo, vendar je ponosna lastnica odstranila barvo nazaj do lesa, zamenjala je verigo za splakovanje z retro modelom in kupila WC sedež s pokrovom, ki ustreza lesenemu dizajnu. Majhna kopalnica za goste izžareva čar minulega obdobja.

Čar preteklosti: 2 m2 velika kopalnica za goste z originalnim lesenim splakovalnikom Geberit Phoenix.

POPOLNO UJEMANJE

Kljub svoji zanesljivosti se leta vendarle poznajo na Phoenixu. Ko je bilo pred nekaj leti potrebno popravilo, je lastnica kontaktirala lokalnega strokovnjaka za sanitarno opremo.

Vodovodni inštalater Paul Bosshard se je dobro zavedal zgodovinske vrednosti originalnega izdelka in je takoj sprejel nalogo, da popravi star, vendar še delujoč podometni splakovalnik. Odlično se ujema s preostalo kopalnico za goste.

PRAVO ROKODELSTVO

Glede na njegovo starost je popravilo Phoenixa zahtevalo precej strokovnega znanja. Izkušen obrtnik, ki je zaključil vajeništvo kot vodovodar v Winterthurju pred več kot 40 leti, je temeljito razapnil in očistil plavajoči ventil in splakovalni ventil. »Popravila na takem splakovalniku zahtevajo posebno ročno delo in spretne veščine«, pojasni, saj splakovalni mehanizem deluje drugače kakor današnji splakovalni sistemi. »To je pravo delo iz ljubezni.«

To dodatno delo je del storitve, ki jo ponuja vodovodni inštalater, kar je posebno razveselilo lastnico. »Nikomur drugemu ne bi zaupala, da popravlja moj Phoenix.« In kaj pravi rešitelj tega zgodovinskega dragulja? »Popravljal bom Geberit lesen splakovalnik, dokler bo mogoče.«

Vodovodni inštalater Paul Bosshard ima star Geberitov plavajoči ventil še vedno pri roki kot rezervni del.

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč