NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Starodavne pripovedke kamnite kraške kambre

Starodavne pripovedke kamnite kraške kambre

Deli

V središču vasi Pliskovica na Krasu že štiristo let stoji mala kamnita štala. Njeni zidovi sledijo ozki vaški cesti, ki se vije med hišami, kot bi sama zrasla iz žive skale. Obrnjena proti jugozahodu ščiti vrt pred burjo in se spogleduje z gozdnatim pobočjem nad Trstom.

Prenovo tega zapuščenega koščka Krasa je vodilo predvsem eno načelo: v sožitju z novimi potezami v prostoru izpostaviti izvirne elemente tradicionalne kraške gradnje. Očiščena kamnita stena zdaj jasno razkriva svojo teksturo, ohranjeni so vsi kamniti okvirji oken in vrat (po kraško erte) ter leseno hrastovo ostrešje. Nedotaknjen je ostal izpran omet na fasadi in vsi mali kovani detajli, ki razkrivajo, da je bila hiša nekoč hlev in domovanje kravice po imenu Sivka.

Prebujeni hiši so nadeli ime Kambra, kar v lokalnem narečju pomeni večnamensko sobo v pritličju kraške domačije.
Na vrtu, ki sledi rahlemu padcu terena, je postavljen nov enonadstropni paviljon, ki dopolnjuje Kambrino novo vlogo sodobnega, udobnega počitniškega doma. S svojo geometrijo in orientacijo opredeljuje zaščiten vrt pred hišo ter tako reinterpretira zaprto dvorišče borjač, srce vsake kraške domačije. Zasajen in oplemeniten s samoniklimi kraškimi in sredozemskimi vrstami dopolnjuje prostor z vonji in barvami, ki se menjajo skozi letne čase. Na paviljon je naslonjena letna kuhinja – prav tako izvedena v betonu.Materiali, uporabljeni pri prenovi, so preprosti in robustni. Vsepovsod prisoten siv beton povezuje zunanjost z notranjostjo in kot rdeča nit teče med prostori. Topla sivina lokalnega agregata, uokvirjena in dopolnjena z detajli iz črnega jekla je omehčana z naravnimi hrastovimi površinami povsod, kjer je pomemben dotik.

Hiša se je v 400 letih svoje zgodovine spreminjala in zorela in prav ta transformacija v času je bila glavni navdih prenove. Robustnost novih tekstur in detajli stikov med starim ter novim proslavljajo razpoke in sledi, ki jih je čas pustil na podobi hiše. Beton v notranjosti okrepi kamnite zidove, ko pa je zunaj izpostavljen sili narave, se njegova tekstura počasi zlije s skalo, na kateri stoji. Paviljon, ki uokvirja vrt pred hišo, bo s časom preraščen z zelenjem in zaznamovan od dežja. Tako bo postal del pokrajine, v kateri danes izstopa s svojo ostro geometrijo in homogenim ovojem. Narava in čas bosta prevzela vlogo arhitekta in nadaljevala Kambrino zgodbo.

PODATKI O PROJEKTU

Ime projekta: Hiša Kambra
Arhitektura:
Medprostor d. o. o.
Avtorja:
Lucija Penko, Rok Žnidaršič
Krajinska arhitektura: Matevž Kopitar
Lokacija: Pliskovica
Leto izgradnje: 2018
Velikost objekta: 82 m2
Kvadratura parcele: 280 m2
Fotografije: Janez Marolt