NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Stili v interierju, I.

Deli

V teh časih se je zelo lahko izgubiti med vsemi možnostmi, na katere naletimo pri opremljanju in dekoriranju doma. Internet ponuja neskončno različic, zato je odločitev za nek določen stil interierja lahko zelo zahtevna. Za vas smo zbrali nekaj osnovnih in trendovskih stilov, ki vam bodo pri tej nalogi lahko v pomoč. Pri vsakem je dobro najprej izbrati osnovno barvo, ki jo želite, in jo kasneje dopolniti z komplementarnimi materiali, teksturami, in seveda še kakšno barvo.

Moderno rustikalen

Imate obstoječe staro pohištvo, ki v trenutni postavitvi ne pride do izraza? Postavite ga ob bok novejšim kosom v drugem materialu. Dodajte teksture v obliki preproge, pregrinjal, zaves ali tapet. Ne bojte se surovega videza lesa, kamna, keramike ali kovine, v tovrstnem interierju je ta dobrodošel. V moderno rustikalnem slogu prevladujejo naravni odtenki z domačnim podeželskim pridihom. Vzemite staro kovinsko posodo in jo spremenite v vazo, z nekaj več spretnosti pa celo v senčilo za luč. Kot dekoracije uporabite dotrajane pletene košare, sita, lončene posode in podobno.

Mid-century oziroma oprema po navdihu sredine 20. stoletja

Na gramofonu se vrti plošča Elle Fitzgerald. Zloščen les, ratan, papirni lestenci, žive barve in kovina v zlatih odtenkih. Poskušate na obisk privabiti Wesa Andersona? Poskusite s takšnim interierjem. In ne pozabite na rastline.

Japandi

Ko pomislimo na Japonsko in Skandinavijo, ne dobimo vtisa, da imata kaj dosti skupnega. Vendar se v prvinah dizajna njun pristop zelo ujema. Estetika obeh bazira na preprostosti, naravnih elementih, udobju, zato ni presenetljivo, da vedno več oblikovalcev ta dva stila v interierjih povezuje. Ključni elementi takšne notranjščine so minimalistični, funkcionalni kosi z visoko estetsko vrednostjo. Prevladujejo tihe barve v naravnih odtenkih, tak prostor ima cilj delovati umirjeno, sproščujoče in pomirjujoče. Prevladujoči naravni materiali in preprosti oblikovalski kosi prispevajo k trajnosti tega sloga.

Industrijski stil

Pogosto asociiran z mestnim življenjem, mansardami in seveda bivšimi industrijskimi stavbami, predelanimi v bivalne prostore. Je preprost za kombiniranje z drugimi stili, njegove prvine lahko dodamo v vse od podeželskega do skandinavskega doma. Rdeča nit tega sloga so goli opečnati zidovi, beton, rustikalen les in kovina, izpostavljene kovinske cevi, starinski kosi pohištva, močne barve in obrabljeno usnje. Pričakujete lahko luči s kovinskimi, kletkastimi senčili in sijalke, uporabljene kot dekorativni element. Tloris je navadno odprt, torej ni veliko zidov, ki bi ločevali prostor na več manjših.

Pripravila: Neža Pečan

Oznake:

1 komentar