NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Stili v interierju, II.

Stili v interierju, II.

Deli

Če v prvem delu niste uspeli najti željenega stila, berite dalje. Morda se najdete v spodnjih vrsticah.

Eklektika

Sestavljena je iz mešanice različnih slogov, trendov, časovnih obdobij, tekstur in barv. Zlahka se je vdati mišljenju, da v ta slog lahko vnesemo prav vse – vendar tudi tu vlada red v navideznem neredu. Med premišljeno eklektiko in kaosom teče tanka linija. Najprej je potrebno izbrati barvno lestvico. Tu se lahko držimo pravila 60-30-10, ki narekuje, naj v 60% prostora prevladuje primarna barva, v 30% sekundarna, 10% pa prihranimo za barvne poudarke oz. akcente. Dobra izbira barv je osnova dobrega interierja. Eklektika obožuje vzorce. Naj bodo v obliki blazin, tapet, preprog ali talnih oblog, navidezno nasprotujoči si vzorci v prostor dodajo element presenečenja in zabave. Enako velja za teksture. Uporabite lahko različne materiale: les, kovino, tekstile, papir, steklo… Tudi tu bodite pozorni na kontraste, saj bogate teksture prostoru dodajo globino.

Minimalizem

Presega zgolj izčiščeno in poenostavljeno estetiko, lahko si ga razlagamo tudi kot zavračanje kapitalističnih vrednot, saj je njegovo glavno načelo “imeti manj”. Če bi vsi živeli po načelih minimalizma, bi hitra moda, tudi v dizajnu, kaj kmalu romala na smetišče zgodovine. Ta interier sestavljajo zgolj nujno potrebni elementi, ki pa s premišljeno izbranimi oblikami, teksturami in materiali skupaj tvorijo, v očeh mnogih, vrhunec estetike. Karakterizirajo ga preprostost, čiste linije in monokromatska barvna paleta. Minimalisti ne zbirajo navlake, pri njih so površine čiste in prazne. Pohištveni kosi, ki jih najdemo v tovrstnem domu, so izbrani glede na kvaliteto in ne kvantiteto.

Boemski oziroma boho

Izredno priljubljen stil zadnja leta deluje na principih svobodnega duha in meša karakteristike različnih kultur ter umetniških izrazov, ki jih druži v neko vrsto eklektike. Poudarek je na naravi, pogosti so močni vzorci in žive barve pohištva z akcentnimi kosi. V domu, kjer prevladuje boho stil, takoj občutimo prisotnost drugih kultur s skorajda nomadsko dušo. Če želite urediti svoj prostor po njegovih načelih, se držite naravnih materialov, razstavite spominke s potovanj in uporabite raznovrstne teksture tekstilov v obliki več plasti preprog, okrasnih blazin in tapiserij. Oblazinjeno pohištvo je lahko nižje, dobrodošli so tabureji. Ljubezen do boho sloga se globoko prepleta z ljubeznijo do rastlin, ki jih lahko postavite na domala vse površine, na tla in jih obesite s stropa. Dobrodošli so kosi starinskega oz. vintage pohištva.

Pripravila: Neža Pečan

Oznake:

1 komentar