NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Stol OTO: od ideje do trajnostne blagovne znamke

Stol OTO: od ideje do trajnostne blagovne znamke

Deli

Če želite spremeniti prototip v izdelek in tega v blagovno znamko, potrebujete močno zgodbo, ki jo jasno predstavite bodočim kupcem. A. Stabile in M. Venezia sta to uspešno storila s svojim stolom OTO.

Stol sta oblikovalca ustvarila leta 2019, izdelan je iz reciklirane plastike, lahek in čvrst, transportira se v ploščatem paketu, uporabnik pa ga lahko sestavi brez orodja. Kako so prišli od ideje do uspešne, krožne proizvodnje? Kakšne lastnosti mora imeti koncept, da postane izhodišče za podjetje?

Izdelek mora imeti močno zgodbo. OTO je narejen iz kakovostnega materiala, pomemben pa je tudi način, na katerega je zasnovan, proizveden, zgrajen, poslan in recikliran. Če naj bo nek predmet zares trajnosten, mora biti zasnovan v skladu z načeli krožnega gospodarstva. Uporabljati mora čim manj virov v vseh delih proizvodnega procesa, sam izdelek pa mora biti obstojen in enostavno razstavljiv za reciklažo. Glavna kakovost stola se odraža tudi v embalaži, ki je izdelana iz reciklirane celuloze. Tako oblikovalca gradita zgodbo okoli predmeta samega.

Stabile in Venezia sta uspela izdelati kalup, ki uporablja 1/3 manj jekla kot običajen stol, izdelan s tehniko poliuretanske pene. Poleg tega je kos zasnovan tako, da nima kovinskih vložkov, kar pomeni, da se za izdelavo porabi manj materiala; to zniža stroške proizvodnje in viša izkoristek energije.

Končna konstrukcija stola vključuje zadnje noge, ki se prilegajo v naslonjalo in pritrdijo na sedež, sprednje noge ter ojačani del v obliki črke x pod sediščem, ki izboljša vzdržljivost. OTO je zasnovan tako, da se lahko zloži v paket velikosti 79x59x6 cm; s tem sta oblikovalca olajšala transport; v enem kubičnem metru prostora lahko potuje kar 33 stolov.

Poleg naštetega bo stol na voljo po dostopni ceni, kupec pa bo lahko spremljal pot plastike iz oceanov do končnega izdelka – svojega stola. Od vsakega prodanega kosa bo delež dobilo še podjetje Ogyro, ki bo za vsak stol OTO iz oceana pobralo pol kilograma plastike.

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč