NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Studio Kreativice: Igrivost s konceptom

Studio Kreativice: Igrivost s konceptom

Deli

Ko sta se Dejan in Irena, arhitekt in notranja oblikovalka iz Beograda, odločila ustvariti dom v Ljubljani, sta se kmalu znašla v težavah. Želela sta kupiti stanovanje, ki bi bilo dovolj veliko za njuno štiričlansko družino, zamislila sta si tudi dvigalo in teraso. Predvsem pa sta iskala prostor, potreben prenove, saj sta želela ustvariti dom z osebnim pridihom – nekaj čisto novega znotraj ovoja obstoječega objekta.

Iskanje se je zavleklo. Po dobrem letu in pol sta se odločila za nakup stanovanja v eni izmed stolpnic v Šiški. Objekt je bil zgrajen pred leti, a izviren tloris je nakazoval, da so bile obstoječe enote zasnovane premišljeno in za tisti čas precej drzno. Njuno izbrano stanovanje je namreč vsebovalo precej prostorno dnevno sobo, kuhinjo in jedilnico, ki so se z velikimi okni in teraso odpirale na ljubljanske strehe in Plečnikovo cerkev.

Originalni tloris sta projektanta temeljito spremenila. Podrla sta pregradne stene in tako povezala kuhinjo, dnevno sobo in jedilnico v en sam velik dnevno-bivalni prostor. Odprtost je predstavljala najpomembnejši del rekonstrukcije, saj naročnika oziroma snovalca rada gostita prijatelje in družino od blizu in daleč.

Hodnik, kopalnica in stranišče so povezani s pisanimi španskimi ploščicami, katerih odtenki se pojavljajo tudi na stenah, slikah in drugih elementih v stanovanju. Glavne smernice pri opremljanju stanovanja so tudi temelj, na katerih Dvoržakova gradita svoj oblikovalski studio: lahkotnost, večfunkcionalnost in igrivost.

‘Vaš dom ste vi. Vse vaše želje, ideje, kako želite živeti, drobnarije z vaših potovanj, darila, ki ste jih v preteklosti prejeli, osebe, s katerimi delite prostor, ljubi prijatelji in gosti ter vse vaše potrebe, ki lahko zadihajo v vam na kožo pisanem prostoru.’ – Irena Dvoržak, studio Kreativice

  • Ime projekta: Barvito stanovanje s pogledom na Plečnikovo cerkev
  • Izvajalec: Studio Kreativice
  • Površina: 75 m2
  • Leto izvedbe: 2022
  • Lokacija: Ljubljana
Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč