NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Studio Raketa: SKIN

Deli

Zdi se, da pojem čistoče povezujemo predvsem s svetlimi prostori, polnimi gladkih in svetlečih se površin. Pred sto leti se je japonski pisatelj J. Tanizaki spraševal, ali bi se vznemirjenje bolnika morda poleglo, če zidovi ambulant ne bi bili bleščeče beli. Prepričan je bil, da tovrstne prostore obiskujemo z odporom tudi zaradi (prirojenega) strahu pred preobilico steklenih in kovinskih elementov.

Dermatološka ordinacija za Bežigradom v Ljubljani je bila arhitekturno prenovljena predvsem z mislijo na dobro počutje pacientov. Ob vstopu v čakalnico dobimo občutek, da prostor valovi. Organska forma lesene stenske obloge prostor, prej poln vogalov, omehča. Med dvema lesenima gubama je vpeta klop. Ko se usedemo nanjo, se v objemu tikovega lesa počutimo popolnoma varni. Prispodobe kože so uporabljene tudi na drugih površinah. Abstraktna grafika na steklih, ki zapirata vstop v recepcijo in kuhinjo, ni nič drugega kot povečan motiv kožne strukture. Svetloba, ki pada skozenj, meče na tla čakalnice zanimive in spreminjajoče se vzorce. Tudi diskretne tapete na stenah ordinacij delujejo svilnato mehke kot zdrava koža.

Da bi se izognili pretirani sterilnosti, barvno kompozicijo v SKINU tvorijo topli odtenki sive in bele barve ter seveda les, le redko uporabljen material v zdravstvenih ustanovah. Veliko je tudi različnih tekstur, ki – tako kot lepa koža – kličejo po dotiku.

Razen komponente doživetja imajo arhitekturne rešitve tudi praktične razloge. Lesena obloga v čakalnico vnese potrebno hierarhijo v organizaciji prostorov. Obiskovalca namreč popelje mimo skritih servisnih vrat naravnost do ordinacij. Posebej za ordinacijo SKIN so oblikovane tudi zelo tanke mize, ki na prvi pogled lebdijo zaradi učinka čiste atrakcije, vendar odsotnost vertikalnih podpor omogoča lažje manipuliranje s stoli med pregledom pacienta.

Lesena stenska obloga, ki se izteče v strop, je umeščena tudi zato, da se pacient med obravnavo, torej med ležanjem na zdravniški mizi, lažje sprosti.

Projekt dermatološke ordinacije izziva predstave o klasični ambulanti. Ordinacije, ki smo jih poznali do zdaj, delujejo nekako razgaljene. Namesto da bi z uporabo drugačnih materialov, raznolikostjo tekstur in igro svetlobe ter sence postale prostor čutnih doživetij.

Projekt pa pokaže še nekaj: da lahko zaupanje v natančnost zdravniške storitve namesto z bleščečo belino vzbudimo tudi z eksaktnostjo arhitekturnega detajla.

  • Arhitektura: RAKETA
  • Projektanti: Katjuša Kranjc, Rok Kuhar, Blaž Oražem, Katja Lončar
  • Površina: 120 m2
  • Leto izvedbe: 2016
  • Lokacija: Ljubljana
  • Fotografije: Žiga Lovšin
Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč