NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Svet vmes: Vertikalna rešitev prostorske stiske

Svet vmes: Vertikalna rešitev prostorske stiske

Deli

Prostori garderob pred telovadnicama na Gimnaziji Poljane niso nudili optimalne funkcionalnosti glede na potrebe in število uporabnikov. Bili so prehodni, prepišni in niso nudili zasebnosti, ki bi ustrezali garderobam športne vzgoje. Poleg navedenega je bilo treba zagotoviti evakuacijski prehod iz notranjega atrija do zunanjega športnega igrišča.

Eno izmed izhodišč zasnove je bila ohranitev prvotne simetrije prostora. Posledično je nov program umeščen kompaktno, v obliki štirih kubusov, ki ustvarijo križišče. S tem sta bila rešena požarni izhod in prehodnost, ki sta zdaj jasna in brez ovir. S premestitvijo vrat v malo telovadnico na sredino prostora se je povečala njena dostopnost in možnost lažjega shranjevanja športne opreme.

Programska razdelitev prostora je jasna in preprosta. V manjših kubusih ob izhodu na zunanje igrišče sta stranišči in prostora za prhanje. Na drugi strani, ob vhodu iz notranjega atrija, sta v dvovišinskih kubusih zgoraj ločeno dve garderobi. Pod njima sta hramba športne opreme in prostor za delo učitelja. Prostorska stiska je tako rešena z izkoristkom višine prostora in umeščanjem programa drug nad drugim.

Kovinska konstrukcija medetaže je obešena v nosilne zidove in obstoječa stebra. Ovoj kubusov je samonosen, obešen s stropa in izdelan iz perforirane pločevine na kovinskih okvirjih. Ovoj medetaže so pravzaprav drsna zložljiva vrata, ki omogočajo, da se do skladiščnih prostorov dostopa z vseh strani. 

  • Ime projekta: CROSSROADS, Prenova športnih garderob na Gimnaziji Poljane
  • Arhitektura: SVET VMES, d. o. o., Jure Hrovat, Ana Kreč, Ana Križaj
  • Izvajalec: Promobile, d. o. o.
  • Površina: 91 m2
  • Leto izvedbe: 2022
  • Lokacija: Gimnazija Poljane, Ljubljana
  • Fotografije: Matevž Paternoster
Oznake: