NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Svetila po navdihu narave

Deli

Narava je s svojo raznolikostjo, organskostjo, s svojim redom v neredu, pogosto vir navdiha. Nekateri ga znajo prenesti v dizajnerske in umetniške kose z neprimerljivo veščino. Tako nastanejo pohištveni in drugi elementi z “dušo”. Kosi, ki inspiracijo iz narave vnašajo v naš vsakdan.


Ena takšnih je luč Ivy v različnih izvedbah, ki jo je leta 2018 zasnovala češka oblikovalka Lucie Koldova. V Ivy lahko ugledamo rastoče veje, rastlinje, ki je reducirano na linije v subtilnih, pastelnih barvnih odtenkih. Uporabljena je tako v vertikalnih kot horizontalnih kompozicijah, v interier pa vnese organsko mistiko in simplistično, a močno prezenco.


Pri iskanju inspiracije za luč Nuée se je Marc Sadler ozrl v nebo. Francoz, ki v resnici za domovino imenuje kar cel svet, je zasnoval svetilo, ki se zgleduje po formi oblakov. Nuée je peresno lahka luč z močnim dekorativnim učinkom, ambientalna, neformalna in opazna. Zaradi svoje organske oblike in nekako pričakovane obče prisotnosti spada v skoraj vsakršen slog, od minimalizma do eklektike. Lahko je resna ali igriva; Sadler je pravzaprav napravil resnično poljuden kos opreme, katerega kopije lahko zasledimo že v skorajda vsaki pohištveni trgovini. 


Manj neposredno je svetilo Melt, ki ga je zasnoval švedski studio Front. Taleč se ledenik ali podobe oddaljenih vesoljskih teles; Švedi so ustvarili namenoma organski kos, ki se ne želi približati popolnosti. Ko je prižgan, Melt izgleda kot vroča, nedotakljiva gmota iz središča Zemlje, ugasnjen pa dobi tiho, uglajeno podobo. S tem spomni ne samo na naravo, ki nas obdaja, temveč tudi na naravo nas samih. 

Neža Pečan

Oznake:
Prejšna objava
Naslednja objava

1 komentar