NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Svežina pastelnih barv

Svežina pastelnih barv

Deli

Pomirjujoče, navdihujoče, nežne barve, ki jih ob sprehodu po mestu opazimo v vitrinah s sladoledi, so lahko izvrstna izbira pri opremljanju doma. Podajo se v vse od minimalizma do eklektike ali klasičnih slogov, zahtevajo pa majhno mero drznosti in odstopanja od sivega povprečja.

Pastelni odtenki nastanejo z dodajanjem bele čistim barvam, tako dobimo manj nasičene, manj vpadljive nianse. Te pravzaprav nikdar ne gredo iz mode, psihološko pa jih povezujemo s svežino, rojstvom, lahkotnostjo, mehkobo, pa tudi s prefinjenostjo in luksuzom. Apliciramo jih lahko kot tekstile, mizice, oblazinjeno pohištvo, tapete, barvane lesene elemente, stene in seveda dodatke. Pastelno breskova vrata poleg zamolklo modre zofe pripovedujejo povsem drugačno zgodbo, kot bi jo klasično bela ali lesena. Dopolnjena s tekstilom v boemskem stilu in namigom artdecoja v obliki cvetličnega lonca – ta prostor preprosto deluje. Po drugi strani pa uporaba temnejših pastelov učinkuje dramatično, kanček resnobe vnesejo še čiste linije in kovine. Z organsko obliko in asimetrijo galerijskega zidu se v ta interier vrne igrivost.

Monokromatsko zeleno paleto razbijejo črni poudarki. Odprte police, viseči kuhinjski pripomočki in surova tla spomnijo na enostaven, svoboden, starinski način življenja. Les in preproga iz jute sta v kontrast gladkim barvnim površinam, ki bi same po sebi lahko delovale umetno. Še en pomemben detajl je dvotonski zid, ki privabi spomine na šolske dni in stare bolnišnice. V novem, svežem interierju učinkuje povsem drugače. Glamur pastelnih barv najdemo na sosednji fotografiji, kjer je nežna breskova stena dopolnjena z bakrenimi in lesenimi elementi. Marmor in žametni barski stoli naznanjajo luksuz, ki mu izvrstno parira nevsiljiv, preprost svetel les.

Med bolj priljubljene pastelne odtenke spadata modra in rožnata. Kljub njuni očitni prisotnosti, ju v interierju lahko umirimo z uporabo lahnih bež in sivih nians. V spodnjih primerih sta uporabljeni za poudarke, ki odlično funkcionirajo na nežnejši barvni podlagi.

Poseben občutek topline in miru nosi sivo-breskov barvni duo. Enostavne linije in nekaj ključnih kosov, kot so denimo stoli s karakterjem, sta osnova spodnjih delovnih kotičkov.

Majhne ploščice so že nekaj let znova priljubljene, tokrat v barvah. Lahko pa se odločite, da se jim popolnoma izognete. Barvne niso samo stene in tla, temveč tudi kopalniške armature in keramika. Pozabite na krom, dajte si duška z bronastimi, črnimi in celo pastelnimi kosi. To sicer ni nič novega, vendar smo Slovenci še vedno nekoliko zadržani do vsega, kar ni čisto klasično.

V spalnico se odpravimo v iskanju počitka in miru. Da bi predstavljala udobno zatočišče, naj odraža osebni stil uporabnika, ki ga vnesemo v obliki raznih tekstur, vzorcev in seveda barv. Zaokrožen videz dosežemo denimo tako, da uskladimo barvo posteljnine in svetil. Nevtralna barvna lestvica hitro dobi več osebnosti, ko ji dodamo premišljene akcente. Lahko gre za linije, ki se ponovijo na preprogi, pohištvenih nogah in okvirjih slik, ali za nočne omarice, dopolnjene z okrasno blazino.

Pripravila: Neža Pečan

Slikovno gradivo: Pinterest

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč