NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Tekstil v interierju

Tekstil v interierju

Deli

Tekstil je v slovarju definiran kot “izdelki, narejeni zlasti s tkanjem, pletenjem“. V interierju je pogosto zadnja stvar, na katero pomislimo, vendar lahko popolnoma spremeni celoten prostor. Je ključni gradnik oblazinjenega pohištva, preprog, zaves, tudi tapet. Na vse to je potrebno gledati kot na celoto, ki se med seboj dopolnjuje. Pri izbiri tekstilov je najpomembnejše vprašanje, kakšno vzdušje želimo v izbranem prostoru.

S kontrastnimi materiali ustvarimo videz globine in dinamike, denimo žamet in lan ali svila in bukle. Pri kombiniranju velja zlato pravilo, da je boljše uporabiti več vzorcev, nikakor pa preveč barv. Ko se odločimo za osnovno barvo, ki bo v prostoru prevladovala, izberemo komplementarne elemente, s katerimi jo poudarimo.

Trendi za leto 2021 narekujejo uporabo drobnih cvetličnih potiskov, bežnih, abstraktnih pokrajin, mogočnih geometrijskih vzorcev, ki pa niso več tako ostri in rigidni, temveč so sestavljeni iz ročnih potegov čopiča ali različnih tekstur. Vrnile so se bogate, dvorne tapiserije in njim kontrastne naravne, surove tekstilje v zemeljskih tonih. Že nekaj časa pa vztrajajo vezenine, ki tudi letos puščajo svoj pečat v interierjih.

Neža Pečan