NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Top 5 nasvetov za pospravljen dom

Top 5 nasvetov za pospravljen dom

Deli

Marie Kondo je organizacijska gurujka, ki je od izdaje svoje knjige leta 2014 poenostavila življenje že mnogim. Predstavljamo njenih pet najučinkovitejših nasvetov za urejen dom.

Metoda KonMari je strukturiran pristop k pospravljanju, ki daje prednost kategoriji pred sobo. Marie nas spodbuja, naj pričnemo z oblačili, nato knjigami, papirji in raznimi naključnimi predmeti, na koncu pa naj bi se lotili kosov s sentimentalno vrednostjo. Zagovarja, naj obdržimo le predmete, ki nam prinašajo veselje. Ostalo prodamo, podarimo raznim ustanovam ali odnesemo na centre ponovne uporabe. Kot pravi edina Slovenka z uradnim certifikatom za metodo KonMari, Tina Markun: »končni cilj [ni] le pospravljen dom, ampak bolj kakovostno življenje, v katerem je dovolj prostora in časa za tisto, kar nas veseli in nam pomeni največ.«

Pospravljajte po kategorijah – ne sobah

Marie pravi, da je pospraviti celo sobo naenkrat pogosto prevelik izziv, ki vodi v začaran krog, ki se nikoli ne konča. Če denimo želite pospraviti brisače, ki se skrivajo po celi hiši – v kopalnici, pralnici, toaletah, v kuhinji – boste imeli boljši pregled nad njimi, kot če bi pospravili samo eno od teh sob.

Naučite se zlagati vertikalno

Ko zložite oblačila, brisače in krpe vertikalno, prihranite več prostora in veliko lažje najdete tisto, kar iščete. Ni najhitrejši način zlaganja, je pa preizkušen in testiran v svetu metode KonMari. Tako zložen tekstil spravite v škatle in z ustreznimi pregradami razdeljene predale, ki jih boste potrebovali veliko manj, kot bi pričakovali. Nenadoma boste imeli veliko več prostora.

Organizirajte predale in se znebite nepotrebnih predmetov kar sami

Če ste, kot mnogi, navajeni pospravljati z drugimi družinskimi člani, vam je verjetno ta misel tuja. V resnici pa nas drugi lahko omejujejo pri ohranjanju mirnih misli in sprejemanju odločitve kaj obdržati in kaj oddati. Preprost in učinkovit nasvet, ki ga ne upoštevajte le pri pregledu starih fotografij – to opravilo je lahko zabavno in nostalgično za celo družino. Seveda pa naprej podarite le svoje stvari, nikakor ne tujih.

Pustite preteklost za sabo

Krivda je slaba navada, ki nas lahko zelo omeji pri ustvarjanju reda v svojem domu. Če nečesa ne potrebujete več, je pravilno, da se od tega poslovite. V tem ni nič sramotnega. Ko se boste znebili stvari, ki jih ne želite, se boste tudi mentalno počutili bolj jasno in sveže. »Da bi resnično cenili to, kar imate, se morate najprej posloviti od tistega, kar ne služi več svojemu namenu,« pravi Marie, »naš prostor naj odraža kdo smo danes, ne kdo smo bili v preteklosti.«

Izkoristite potencial raznih shranjevalnih rešitev

Vsi obožujemo drobne (in večje) rešitve za shranjevanje raznih predmetov. Vendar je z nakupom le-teh najboljše počakati, dokler temeljito ne pospravimo doma. Če jih takoj umestimo v razne zaboje in razdelilnike, to ustvari lažen občutek reda. Ti se kmalu napolnijo do roba, prostor pa znova postane nasičen z nepotrebnimi predmeti. Zato se moramo upreti temu vzgibu, dokler nismo jasno začrtali kaj bomo obdržali in česa ne.

Foto gradivo: Pinterest, https://konmari.com/

Oznake:
Prejšna objava
Naslednja objava

Morda vam bo prav tako všeč