NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Tovarna Geberit v Rušah pri Mariboru

Tovarna Geberit v Rušah pri Mariboru

Deli

Globalno podjetje Geberit je vodilno podjetje v Evropi na področju sanitarnih proizvodov. Posluje kot povezana skupina in je zelo močno prisotna v večini evropskih držav, kjer zagotavlja edinstveno dodano vrednost na področju sanitarne tehnologije in kopalniške keramike. Proizvodna mreža obsega 29 proizvodnih obratov, od katerih jih je 23 v Evropi, 6 pa na drugih celinah. Sedež skupine je v kraju Rapperswill-Jona v Švici, Geberit pa ima več kot 12 000 zaposlenih v približno 50 državah.

Podjetje je bilo ustanovljeno daljnega leta 1874 v kraju Rapperswil v Švici. Ustanovil ga je Caspar Melchior Albert Gebert. Prvi splakovalnik, imenovan Phönix, je bil izdelan leta 1902 in povzročil velik preboj na trgu, leta 1905 pa se je zanj že naredil prvi patent. Omenjeni splakovalnik je predstavljal temelj prihodnji rasti. To je bil prvi splakovalnik na trgu, ki je deloval brezhibno, in tako deluje še danes. Tehnologija splakovanja se od tedaj pravzaprav ni spremenila in iz tehničnega gledišča funkcionira prvi splakovalnik na isti način, kot današnji.

Geberitova tovarna v Rušah

Skoraj nova Geberitova tovarna v Rušah je energetsko učinkovita in okolju prijazna tovarna z zavidljivo velikim proizvodnim obratom. Njeni prostori obsegajo 8 400 m2 in 2 500 m2 veliko skladišče, zgrajena je bila leta 2015 in je edina tovarna, ki v celoti obratuje brez fosilnih goriv. V proizvodnih procesih se uporabljajo toplotne črpalke, ki pozimi skrbijo za ogrevanje in poleti za hlajenje. Prav tako se pozimi za ogrevanje prostorov uporabi odpadna toplota iz proizvodnih procesov. V sanitarijah se namesto pitne vode uporablja deževnica. Tovarna v Rušah je tudi edina, ki ima svoj lastni razvoj izdelkov, ostalih 28 tovarn ima razvoj v Švici.

Proizvodnja deluje po načelu vitke proizvodnje – organiziranost delovnih mest, red, čistoča in pa proizvodnja po principu »just in time«. Proizvodnja obsega izdelavo treh skupin izdelkov – nadometnih splakovalnikov, splakovalnih ventilov in fazonskih kosov SIlent PP – poteka v hali s šestimi ladjami, kjer je nameščenih 36 brizgalnih strojev, 620 orodij za brizganje plastike, dve popolnoma avtomatski ter štiri polavtomatske montažne linije ter več različnih ročnih delovnih mest.

Kot podjetje je Geberit izredno trajnostno naravnano. Trajnost je že desetletja del Geberitove identitete, kar koristi okolju, podjetju, strankam, partnerjem in zaposlenim. Dober primer trajnostnega načela so izdelki, ki varčujejo z vodo, nove logistične rešitve ali energetsko učinkoviti proizvodni sistemi in odgovorno izobraževanje.

Da bi svojim obiskovalcem pokazali realno delovanje odtočnih inštalacijskih sistemov, so v avli podjetja postavili vodni stolp, ki je narejen iz dveh delov, in sicer tako, da z rdeče in modro obarvano vodo prikazuje pravilno in nepravilno nameščene odtočne inštalacijske sisteme v večnadstropni stavbi. Ta vodni stolp je edinstven prikaz odtočnih inštalacijskih sistemov. Prikazuje sanitarne inštalacije v večstanovanjski zgradbi s štirimi nadstropji, opazovalec pa lahko dogajanje opazuje s pomočjo prozornih cevi. Prikazani so primeri pravilnih inštalacij, pa tudi najpogostejših napak. Rdeče in modro obarvana voda, ki potuje po prozornih ceveh, jasno in nazorno pokaže, kaj se dogaja v ceveh večnadstropnih stavb. Če je za inštalaterje najbolj zanimiv prav vodni stolp, pa je za projektante in tiste, ki sodelujejo pri načrtovanju in gradnji javnih prostorov, kot so na primer bolnišnice in hoteli, zelo zanimiva tudi tema higiene pitne vode. Demonstracijska stena z vodovodnimi inštalacijami s pomočjo tipal za temperaturo in pretoka vode prikazuje preprečitev stagnacije v inštalacijah pitne vode s pomočjo higienskega splakovanja Geberit v različnih situacijah. Inštalacije so izvedene s cevmi sistema Geberit Mepla in Geberit Mapress. Zanimiv je tudi moderni izobraževalni center, ki se lahko pohvali s prostorno predavalnico in delavnico, v kateri lahko obiskovalci v praksi preizkusijo Geberitove izdelke.

Pustite komentar