NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Trajnostni paviljon v Londonu

Trajnostni paviljon v Londonu

Deli

Direktor oblikovalske hiše ACME, Friedrich Ludewig, se je pri zasnovi paviljona oprl na navdih alpske arhitekture in bližnjega olimpijskega parka.

Na trgu Stratford Square v vzhodnem Londonu se nahaja nežno valovita zgradba, narejena iz navzkrižno lepljenega lesa. Lesena struktura paviljona je lahka, zahvaljujoč svoji kontrukciji, ki vsebuje nizko koncentracijo ogljika. Ima dve notranji etaži in stekleno fasado. V enem delu jo zaseda delikatesna restavracija, pivnica in kavarna, ki se zgleduje po alpski kuhinji, njen interjer pa je ustvaril nagrajeni studio Afroditi Krassa. V pritličju se nahaja informacijska točka, ki obiskovalce usmerja k znamenitostim, kot je denimo bližnji mobilni sadovnjak The Hothouse (Studio Weave in Tom Massey).

Eksterier paviljona se ponaša z nivojskim, delno pokritim sedežnim prostorom v obliki amfiteatra, ki obiskovalcem omogoča počitek ali ogled javnih prireditev. Odprti trg krasijo fontane in umetniško delo ateljeja Troika.

Friedrich Ludewig je pred 15 leti sodeloval pri zasnovi Olimpijskega parka in bližnjih mostov, zato je bil dobro seznanjen z ambientom in potrebami območja, na katerega je sedaj postavil še paviljon. Želel je, da nova zgradba »pozdravlja« v vse smeri, kar v praksi pomeni, da ima več razglednih točk in zeleno streho, s katero se konceptualno poveže z bližnjim parkom. Zunanje stopnice obsegajo več širokih prostorov za sedenje, se povezujejo s terasami in drugimi prostori za sedenje ter avtohtonimi vrtovi divjih cvetov, ki so umeščeni pod lepo ukrivljeno streho.

Majhna teža konstrukcije je diktirala način gradnje in uporabljene materiale, ki so razen steklenih oken in plitvih betonskih temeljev v celoti leseni. Preprost, sproščen občutek uporabe prostora s tako visoko, javno uporabno vrednostjo, ustreza namenu projekta: ustvariti prijetno počivališče za mimoidoče.

Fotografije: Hufton + Crow

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč