NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Trendi v interjerju, ki definirajo letošnje leto

Trendi v interjerju, ki definirajo letošnje leto

Deli

Ob naraščajočem razvoju trendov na vseh področjih in nenehnih novih tehnologijah ter materialih se včasih utopimo v kopici informacij. V tem članku predstavljamo nekaj arhitekturnih trendov, za katere se zelo pogosto odločajo naročniki. Omenjeni trendi so cenovno dostopni in preprosti, hkrati pa v dom prinesejo prijetnejše vzdušje.

Kamin

Kamin kot večna klasika ponovno postaja vse priljubljenejši. Vedno več gospodinjstev se odloči za njegovo vgradnjo. Sodobni kamini z veliko stekleno površino, skozi katero opazujemo plamene, so v prostoru lep viden poudarek. Prasketanje ognja ni samo prijetno, ampak deluje pomirjajoče in ustvarja prav posebno vzdušje. Poleg kamina se ljudje odločajo tudi za krušne peči, ki domu dajejo nostalgično domačnost. Poleg prijetne toplote, ki jo zakurjena krušna peč oddaja, ponuja še vrsto kulinaričnih užitkov, od kruha in pice iz krušne peči do površine za naravno sušenje sadja in drugih pridelkov. Preden se odločimo za kamin, premislimo, ali imamo čas skrbeti zanj. Kamin je res čudovit, vendar brez drv in malo truda ne bo veliko od njega. Predvideti moramo prostor, kjer bomo imeli spravljena drva. Nekateri sodobni kamini imajo prostor za drva namenjen že v samem dizajnu. Zavedati se moramo, da brez malo nesnage pri prenašanju drv v prostor tudi ne gre. Pred kamin namestimo trdno in negorljivo talno oblogo, saj bosta kakšno poleno ali žerjavica ob uporabi hitro pristala na tleh.

Široka okenska polica

Ta bo v domu za marsikoga najljubši kotiček. Polica je dovolj nizka in široka, da na njej udobno poležavamo in uživamo v pogledih, ki se nam ponujajo. Je popoln prostor za branje, poslušanje glasbe ali samo uživanje ob pogledu skozi okno. Polico načrtujmo na nižjem parapetu kot običajno. Umeščena naj bo v višini stola oziroma okrog 45 cm. Okno naj bo širše, da zares izkoristimo vso svetlobo in poglede, ki nam ga ponuja. Če imamo možnost, izberimo okno, ki je široko vsaj 2 m in visoko vsaj 1,8 m. Če prostor takšnih velikosti ne dopušča, ni nič narobe, če so dimenzije manjše. Ker bomo na okenski polici večino časa ležali oziroma posedali, je zelo pomembno, da je široka vsaj 60 cm. Ker danes zunanje stene zaradi sodobnih materialov ne dosegajo več takšne debeline, lahko okno preprosto razširimo na notranjo stran z dodajanjem regalov. Če na notranji strani ni dovolj prostora, lahko okno konstrukcijsko potegnemo izven objekta. Na zunanji strani tako dobimo pravokotno izboklino. Takšno okno je ob premišljeni umestitvi lahko tudi lep detajl na fasadi. Pri tem moramo paziti na toplotne mostove, vso konstrukcijo, ki bo nosila okno, pa moramo na zunanji strani prav tako obleči v toplotno izolacijo.

Podolgovato kuhinjsko okno

Naravna svetloba v kuhinji je prav tako pomembna kot v ostalih bivalnih prostorih, saj se v njej veliko zadržujemo. Tu poskrbimo za zajtrk, kosilo in večerjo, pripravljamo ozimnico ali kuhamo za večja slavja. Prijetno je, če je kuhinja dovolj osvetljena z naravno svetlobo. Včasih nam prostorska razporeditev ne dovoljuje večjih steklenih površin, saj jih potrebujemo za visoke omarice ali omarice nad pultom. Preprosta in estetska rešitev je nizko podolgovato okno, ki ga preprosto umestimo med delovno površino pulta ter zgornjo vrsto omaric. Tako bomo poleg svetlobe med kuhanjem imeli pogled tudi navzven. Pri takšnem oknu pa se moramo zavedati, da za sabo potegne malo več čiščenja, saj se bo ob rednem kuhanju pogosto umazalo. Ne glede na to pa je dobra svetlobno-estetska rešitev.

Piše: arhitektka Nataša Ržek, fotografije: Shutterstock

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč