NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Triki in smernice pri zasnovi osvetlitve

Tags: ,

Triki in smernice pri zasnovi osvetlitve

Deli

Razsvetljava je pogosto podcenjen del bivalnih in delovnih prostorov. Poleg tega, da ima pomembno estetsko-funkcionalno vlogo, osvetlitev močno vpliva na naše razpoloženje, čustva in dobro počutje.

Kako lahko prilagodimo svetlobno podobo svojega doma, da bomo srečnejši in produktivnejši? Obstaja veliko znanstvenih raziskav o učinkih svetlobe, ki nam lahko pomagajo pri oblikovanju tega vidika interjerja. Namesto prenove, če ta ni zares nujna, se odločimo za preprostejše rešitve z majhnimi spremembami, ki bodo imele velik učinek. Tako bomo prihranili denar in zmanjšali svoj okoljski odtis.

Psihološki in fiziološki učinki svetlobe

Čustva, tako pozitivna kot negativna, občutimo intenzivneje pri močni svetlobi. Prekomerna svetloba ponoči, vključno z elektronskimi napravami, lahko povzroči težave s spanjem in poslabša motnje spanja. Ljudje smo na splošno srečnejši, bolj zdravi in produktivnejši, če smo izpostavljeni zadostni meri naravne svetlobe. Obenem je naravna svetloba tesno povezana z nastajanjem melatonina v telesu, ta pa vpliva na raven serotonina, ki je ključnega pomena za dobro razpoloženje, vedenje, tek, spanje in spomin. Ne glede na to, ali se želimo dobro naspati ali izboljšati svoje odnose in produktivnost, je sprememba notranje osvetlitve lahko rešitev.

Dejavniki oblikovanja razsvetljave

  • Velikost prostora
  • Barva sten in pohištva
  • Obstoječe luči in električna napeljava
  • Starost in želje stanovalcev
  • Višina in oblika stropa
  • Sence in odsevi
  • Vključitev dnevne svetlobe
  • Posebnosti interjerja, umetniška dela in poudarjena območja
  • Ekonomičnost in energetska učinkovitost
  • Električni predpisi, dokumentacija in specifikacije

Eden glavnih elementov interjerja je njegova barvna podoba. Poleg izbire pohištva in zidnih barv je odvisna še od smeri neba, proti kateri je usmerjen dom, in notranje osvetlitve. Barva prostorov v kombinaciji z barvno temperaturo razsvetljave pomembno prispeva k temu, ali se počutimo počasne in depresivne ali živahne in optimistične.

Sloji razsvetljave

Večina oblikovalcev razmišlja o treh glavnih kategorijah razsvetljave in dobra svetlobna podoba nekega prostora je sestavljena iz vseh treh.

Splošna osvetlitev se uporablja za preglednost prostora. Je glavna razsvetljava interjerja in je sestavljena iz naravne ter umetne svetlobe.

Delovna osvetlitev je usmerjena proti določenemu območju z namenom boljše vidljivosti. Vsako natančno opravilo, kot so kuhanje, šivanje, risanje ali pisanje, potrebuje usmerjeno luč, ki zagotovi dobre delovne pogoje.

Svetlobni poudarki se uporabljajo za izpostavljanje posebnosti v interjerju in dodajanje posebnega učinka nekemu območju. Ta tip svetlobe je tisti, ki ustvarja dramatičnost ali mehkobo, s tem pa spreminja razpoloženje v prostoru.

Vrste svetil

Površinske luči so nameščene nadometno, so vidne v prostoru in se najpogosteje uporabljajo v predsobah, hodnikih in spalnicah. V jedilnicah najpogosteje vidimo viseče lestence, ki z vrvi, kabla ali verige kraljujejo nad jedilniško mizo. Pogosto jih uporabljamo tudi v prostorih z višjim stropom. Nadalje poznamo vgradne luči, ki se skrivajo v stropni, stenski ali talni votlini, tako da svetlobni vir ni viden. Ta vrsta posredne svetlobe, običajno v obliki reflektorjev, je učinkovita v kateri koli sobi. Zadnja leta so vse priljubljenejše tračne luči, ki ponujajo veliko prilagodljivost. Na enem tiru je več sijalk, ki so premične in vrtljive, zato jih lahko usmerjamo tja, kjer v nekem trenutku potrebujemo več svetlobe.

Barva svetlobe

Merimo jo s pomočjo Kelvinove lestvice. Nižje številke pomenijo rumenkasto svetlobo, višje pa belo ali modro. Pri nakupovanju sijalk se sklicujemo na naslednje oznake: nežno bela (2700 K–3000 K), svetlo bela/hladno bela (3500 K–4100 K) in dnevna svetloba (5000 K–6500 K). Prepričajmo se, da smo izbrali pravo sijalko za potrebe nekega prostora. V spalnicah in dnevnih sobah se uporablja topla svetloba, ki ustvarja prijeten ambient. Nevtralne odtenke uporabljamo tam, kjer moramo biti osredotočeni, denimo v kuhinji, kopalnici, garaži in drugih delovnih prostorih. Hladna, modrikasta svetloba je najbolj podobna poldnevu na sončen dan. Odlična je za branje, umeščamo pa jo tudi v kopalnice in kuhinje.

Kljub temu, da obstajajo splošne smernice osvetlitve, je vsak dom drugačen in zahteva posebno obravnavo. Zato pred večjimi posegi v interjer svetujemo posvet z arhitektom ali strokovnjakom na področju zasnove razsvetljave.

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč